A fogyasztói és a termelői árak is elmaradtak az egy évvel korábbitól Kínában októberben, jelezve, hogy az ország gazdasága még mindig nem kapott elegendő lendületet.

Az éves szinten a 0,1 százalékos csökkenésnél jelentősebb, 0,2 százalékos árcsökkenés a fogyasztói árak esetében főként a sertéshús árának esésével magyarázható, mely tavalyhoz képest 30,1 százalékkal lett olcsóbb. Azonban az élelmiszer és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció is lassult, a szeptemberi 0,8 százalékos ütemről 0,8 százalékra – írja a Reuters, mely arra is felhívja a figyelmet, hogy a termelői árak októberben már zsinórban a 13. alkalommal jeleztek visszaesést.

Tianjin,china-april,18,,2022:,A,Large,Area,Of,Wasteland,After,Demolition,
Fotó: Shutterstock

A fogyasztói árak júliusban fordultak negatívba, amit augusztusban enyhe emelkedés, majd stagnálás követett. Havi alapon 0,1 százalékot estek az árak, szemben az elemzők által várt 0,1 százalékos növekedéssel. Mindez nem sok jóval kecsegtet a kínai gazdaság számára, különösen a jelentős adósságot görgető önkormányzatok és építőipari cégek gondjait nehezítheti meg az árak tartós megtorpanása.

Az adatok azt is mutatják, hogy a belső kereslet továbbra is gyenge a világ második legnagyobb gazdaságában. 

A kínai hatóságok mindenesetre igyekeznek elhessegetni a deflációs félelmeket és gazdaságélénkítő megoldások sorával pörgetnék fel a növekedést. Ezek között szerepel mintegy 1000 milliárd jüan értékű (48 ezer milliárd forint) állampapír-kibocsátás és annak az engedélyezése, hogy az önkormányzatok mielőbb felhasználhassák 2024-es kötvénykibocsátási kvótájukat.

A gazdaság felépülését azonban az ingatlanszektor válsága és az önkormányzatok adósságával kapcsolatos kockázatai mellett a Nyugat és az ország szétválása is nehezíti. Ez utóbbinak csalhatatlan jele, hogy az ország először jegyzett fel negatív értéket a közvetlen külföldi beruházások terén. Ugyanakkor az elmúlt hetekben az amerikai–kínai kapcsolatok olvadása volt tapasztalható.