Az elektromos átállást elősegítendő a jövő évben is ingyen kapnak rendszámtáblát a villanyautók és a hidrogéncellás járművek vásárlói Sanghajban. A világ egyik legsűrűbben lakott metropoliszában novemberben 65 946 járművet regisztráltak, 67 százalékuk (44 187) a NEV-kategóriát képviselte, azaz villany-, üzemanyagcellás vagy hibridhajtású volt. 

 

Ezek megoszlásáról külön adatot nem közöltek, de ingyenes rendszámra az idén már nem mindenki volt jogosult, ugyanis a minden évben áttekintett és újraírt feltételek szerint 2023. január 1-jétől a tölthető hibridek (PHEV) és a kiterjesztett hatótávú hibridek (EREV) kiestek a pikszisből.

A 26,5 milliós lélekszámú Sanghaj elöljárói pénteken bejelentették, hogy 

a rendszer jövőre is privilegizálja a villanyautókat és az üzemanyagcellásakat, 

noha utóbbiakból mutatóban akad néhány, elterjedtségüket a magas ár és a kiépített töltőhálózat hiánya nehezíti, nem szólva a kínálat esetlegességéről. Az autókra vonatkozó feltételeken tehát nem változtattak, nem így a jogosultakkal szemben támasztott kritériumokról. 

Traffic Peak in Shanghai
SHANGHAI, CHINA - NOVEMBER 6, 2023 - Traffic flows on the main line during rush hour in Shanghai, China, On the evening of November 6, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Csúcsforgalom a 26,5 milliós lélekszámú Sanghajban.
Fotó: AFP

Az idén azok a Sanghajban bejelentett lakcímmel rendelkező polgárok kérhettek ingyen rendszámtáblát, akik a megelőző 24 hónapon belül legalább 12-ben fizettek társadalombiztosítási járulékot és/vagy személyi jövedelemadót. 2024-től ez a követelmény már 36 hónaposra bővül és folyamatosnak kell lennie. 

Semmiképp sem számíthatnak ingyenességre azok, akik belső égésű motorral szerelt autót üzemeltettek, ám ha eladják régi járművüket és villanyautóra váltanak, akkor magukkal vihetik a régi rendszámtáblájukat, s aki megvette tőlük a régi autót, annak kell majd rendszámért folyamodnia.

 

A már több mint ötmillió autót elnyelő Sanghajban nem egyszerű rendszámhoz jutni, a város a túlzsúfoltság kezelésére hosszú ideje már aukciókon értékesíti az autóvásárlásra feljogosító engedélyeket a fosszilis üzemanyagot használó járművek esetében. Ahogy az a fenti grafikonon is látható az igénylők száma folyamatosan csökken, ahogy az elektromos autók elterjedése gyorsul.

Novemberben a sanghaji rendszámtábla-árveréseken részt vevők száma 75 838 fő volt, ami 2014 márciusa óta új mélypontot jelent a CnEVPost által követett havi aukciós adatok szerint. A rendszámtábla aranyat ér: 

az aukciókon az átlagár 12 600 dollár (4,43 millió forint) körüli alakul, ennyiért már autót is lehet venni. 

Sanghaj egyébként a Tesla kínai fellegvára, ottani Gigafactoryjában évi egymillió elektromos autót szerelnek össze – legalábbis ennyihez adott a lehetőség.