Bár az EU jóváhagyta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával, azonban a két ország tényleges uniós tagsága még messze lehet – erre hívta fel a figyelmet Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Ukraine, Kyiv, 2023-11-21. President of the European Council Charles Michel, President of Ukraine Volodymyr Zelensky, President of Moldova Maia Sandu visit to the meeting commemorating the 10th anniversary of the Maidan Uprising on 21 November 2023 in Kyiv.Ukraine, Kiev, 2023-11-21. Le president du Conseil europeen Charles Michel, President de Ukraine Volodymyr Zelensky, Presidente de la Moldavie Maia Sandu se rend a la reunion commemorant le 10e anniversaire du soulevement de Maidan le 21 novembre 2023 a Kiev. (Photo by Union Europeenne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Csak győzze kivárni Ukrajna, mire EU-tag lehet: tíz évig is eltarthat a csatlakozás. Fotó: AFP

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, az uniós miniszterelnökök és államfők többségének döntése értelmében Ukrajna és Moldova megkezdheti a csatlakozáshoz szükséges tárgyalásokat. Ez azonban távolról sem jelenti, hogy ezek az államok uniós tagországnak mondhatnák magukat, sőt. Figyelembe véve a jelenlegi tagországok csatlakozási statisztikáit, a jóváhagyás hosszú időt vehet igénybe, 

akár a következő évtizedig is elhúzódhat.

Erre már csak azért is van esély, mert a csatlakozási procedúra bonyolult és aprólékos. Az EU-hoz való csatlakozás, más néven a csatlakozás folyamata három fő lépésből áll: a jelölés, a csatlakozási tárgyalások és a szerződés ratifikálása. A gyakorlatban tehát a pozitív értékelést követően 

  1. a vezetőknek meg kell határozniuk a tárgyalási keretet, hogy Ukrajna és Moldova felkészülhessen az uniós jogszabályok és normák alkalmazására. Ez a keret az Európai Bizottság javaslatán alapul és a tagállamok jóváhagyását igényli. 
  2. A tárgyalások befejezése után a Bizottság értékelést tesz közzé arról, hogy Ukrajna és Moldova készen áll-e az uniós csatlakozásra, amit az összes tagállamnak és az Európai Parlamentnek is egyhangúlag kell elfogadnia. 
  3. Végül a 27 tagállam és Ukrajna, illetve Moldova vezetői kormányközi konferenciát hívnak össze, ahol mindenki aláírja a csatlakozási szerződést. Ezt ezután minden tagállamnak ratifikálnia kell, amit általában a nemzeti parlamentek vagy népszavazás útján tesznek meg.
Eltelt évek száma az Európai Unióhoz va csatlakozási kérelem beadása és ratifikálása között
Átlagosan 8,5 év szükséges ahhoz, hogy a benyújtást követően ratifikációra kerüljen sor

A fenti ábra azt összesíti, hogy az egyes országok esetében, hány év tel el az Európai Unióhoz való csatlakozási kérelem beadása és ratifikálása között. Ebből az derült ki, hogy átlagosan 8,5 év szükséges a folyamathoz. Ukrajna a háború kirobbanását követően nyújtotta be jelentkezését, míg Moldova tavaly márciusban. 

Vagyis az eddigi tapasztalatok alapján csodaszámba menne, ha Ukrajna 2030 előtt teljes jogú tagjává válna az Európai Uniónak. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy ahogy eddig is, Ukrajna kivitelezett eljárásban részesül és jóval hamarabb végbe mehet a procedúra.