Nemzetközi gazdaság

Értékes nászajándékot kapnak Izraelben a katonaházaspárok

Egy nemzet polgárai mindig hálával tartoznak a katonáiknak, akik akár az életük árán is védik az országot. Izraelben ezt a hálát most teljesen új formába is önti a lakosság. Nonprofit szervezetek adománygyűjtést indítottak, hogy a befolyt pénzből értékes nászajándékot adhassanak azoknak a jegyeseknek vagy házaspároknak, akik a kötelező katonai szolgálat alatt találtak egymásra. A támogatást azok az aktív szolgálatot teljesítők kaphatják meg, akik az eljegyzés idején vagy a házasságkötéskor mind a ketten szolgálatot teljesítettek.

Izraeli nonprofit szervezetek adománygyűjtésbe kezdtek, hogy támogathassák azokat a párokat, akik a katonai szolgálatuk alatt szerettek egymásba. A nászajándék azoknak jár, akik akkor jegyezték el egymást vagy keltek egybe, amikor még mind a ketten katonák voltak.

The,Hand,Of,A,Guy,In,Military,Uniform,Holds,The
Fotó: Shutterstock

Az adománygyűjtést részben a Momentum nevű izraeli szervezet is végzi, amely 10 ezer dollár értékben adna esküvői ajándékot a feltételeknek megfelelő jegyeseknek vagy házaspároknak – erről a The Jerusalem Post írt.

Ez reményt ad a bátor pároknak a jövőre nézve. Megnyugtatja a családjaikat is, akik álomesküvőt szerveztek volna. Azt szeretnénk, hogy ezek a fiatalok úgy szerelhessenek le, hogy van egy otthonuk, ahova hazatérhetnek

– mondta a Momentum alapító igazgatója, Lori Palatnik.

A civil szervezetek közölték, hogy egész Izrael hálás azoknak a fiataloknak, akik a hazájukat védik a fegyveres erőknél. Ha a szerelmet a seregben találják meg, akkor nem biztos, hogy lesz a lehetőségük olyan esküvőt szervezni, amilyet megálmodtak. Ez a kezdeményezés ezt próbálja orvosolni.

Az adománygyűjtés a hírek szerint nagyon sikeres. A zsidó közösségek a világ minden táján összefognak, hogy meghálálhassák a fiatal katonáknak a haza szolgálatát – írta a Zsido.com.

Izraelben szinte mindenkinek kötelező a katonai szolgálat

A katonai szolgálat az izraeliek többségének kötelező, amikor betöltik a 18. életévet. 

A férfiak számára 32 hónap a kötelező a seregben, a nőknek pedig 24 hónap. 

A kötelező szolgálat után leszerelhetnek, de általában 40 éves korig tartalékosok maradnak, és vészhelyzet esetén behívhatók. 

A tartalékosok háború esetén a reguláris haderőkhöz csatlakoznak. Amikor az október 7-i támadást követően Izrael hadat üzent a Hamásznak, akkor 360 ezer tartalékost hívtak be szolgálatra. A részleges mozgósítás sikeres volt, a világ minden táján élő állampolgárok utaztak Izraelbe, hogy segítsenek a harcban – erről a Reuters írt.

 

tartalékos nászajándék Izrael adománygyűjtés katonai szolgálat
Kapcsolódó cikkek