Nemzetközi gazdaság

Fékre lépett az infláció az euróövezetben

Az eurózónában 2,4 százalékra mérséklődött a fogyasztói árindex novemberben. Az árcsökkenés 0,6 százalékos volt. A magyar infláció 7,9 százalék volt.

Csökkent az az euróövezetben és az Európai Unióban novemberben az statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közölt végleges adatai szerint. Az euróövezetben az éves fogyasztói árindex 2,4 százalék volt novemberben az októberi 2,9 százalék után. Az Európai Unió egészét tekintve a fogyasztói árnövekedés 3,1 százalékra lassult az októberi 3,6 százalékról.

Coins,And,Banknotes,On,Table,Against,European,Union,Flag,,Closeup
infláció
Novemberben mérséklődött az infláció az euróövezetben és az Európai Unióban is.
Fotó: Shutterstock

Az euróövezetben 0,6 százalékos, az EU-ban pedig 0,4 százalékos havi árcsökkenést jegyeztek fel novemberben.

Az euróövezetben éves összevetésben az energiaárak csökkentek a legnagyobb mértékben novemberben, 11,5 százalékkal az októberi 11,2 százalékos csökkenés után. A legnagyobb áremelkedés továbbra is az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek körében volt, 6,9 százalék az októberi 7,4 százalék után.

Az energiaárak nélkül számítva novemberben 4,3 százalék volt az éves infláció az euróövezetben az októberi 4,9 százalék után.

Az energiaárak, élelmiszerek és élvezeti cikkek árának leszámításával az éves áremelkedés (maginfláció) 3,6 százalékra mérséklődött a múlt hónapban az októberi 4,2 százalékról.

Bejött a jóslat, még mélyebbre csökkent az infláció – irány a 6 százalék

Ahogy azt a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők megjósolták, novemberben folytatódott a dezinfláció: a fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A szakértők úgy gondolják, decemberben már 6 százalék körül lehet az infláció. Bár az adat nem okozott meglepetést, azt továbbra sem tudni, hogy milyen hatással lesz a monetáris politikára. Egyes vélemények szerint még akár felül is vizsgálhatja a kamatvágások ütemét a Magyar Nemzeti Bank.

 

 

Eurostat árnövekedés Európai Unió euróövezet
Kapcsolódó cikkek