A vártnál kevésbé lassult az éves Brazíliában, további fejfájást okozva a kormánynak, amely a pénzromlás megfékezését és a gazdaság fellendítését ígérte az év végéig – írta a Bloomberg.

President Lula Launches Internet Program In Brazilian Schools infláció
Bár Brazília eddig jó úton haladt, de a decemberi inflációs adat az elemzőket és magát Lula da Silva elnököt is meglepte.
Fotó: AFP

A monetáris hatóság idén 3,25, 2024-ben pedig 3 százalékos inflációs célt tűzött ki – ha az áremelkedés túllépi ezeket a szinteket, akkor a döntéshozóknak a törvény értelmében decemberig nyilvános levélben kell megindokolniuk, hogy miért vallottak kudarcot. A csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint azonban 

a fogyasztói árak december közepén 4,68 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, meghaladva az elemzők által várt 4,56 százalékot. Ezzel szemben a havi infláció 0,4 százalékra lassult.

A brazil jegybankárok Roberto Campos Neto vezetésével augusztusban kezdték lefaragni az irányadó kamatszintet egy fokozatos enyhítési ciklusban, eddig 2 százalékponttal, 11,75 százalékra enyhítve a hitelfelvételi költségeket.

A múlt héten a döntéshozók megerősítették, hogy márciusig minden ülésükön fél százalékpontos kamatcsökkentést hajtanak végre, mivel mind a hazai, mind a globális kilátásokban továbbra is bizonytalanságok vannak.

A brazil infláció alakulása 1 év
 

A statisztikai hivatal által vizsgált kilenc áru- és szolgáltatáscsoportból hétnél emelkedtek az árak az előző hónaphoz képest. Az üzemanyagköltségek viszont 0,27 százalékkal csökkentek.

A decemberi negatív meglepetés nagyrészt a volatilisan változó árú tételekből adódott, de azt is látjuk, hogy a szolgáltatásoknál a közelmúltban mutatkozó dezinfláció is veszít erejéből

– mondta Leonardo Costa, az Asa Investments vagyonkezelő közgazdásza. Becslése szerint az éves infláció még mindig a központi bank tűréshatárán belül fogja zárni az évet.

Összességében az árnyomás Latin-Amerika legnagyobb gazdaságában továbbra is enyhülő tendenciát mutat a tavalyi 12 százalék feletti csúcs után, és a legtöbb elemző arra fogad, hogy 2020 óta ez lesz az első alkalom, hogy Campos Neto teljesíteni fogja inflációs vállalásait. Ugyanakkor a legtöbb közgazdász továbbra is 3 százalék feletti éves inflációra számít 2026-ig.

Továbbra is aggodalomra ad okot, hogy Luiz Inácio Lula da Silva elnök hogyan fog reagálni a gazdasági aktivitás lassulására. A brazil piac eddig ellenállónak bizonyult a magas kamatokkal szemben, de a legutóbbi adatok arra utalnak, hogy az olyan húzóágazatok, mint a kiskereskedelem és az ipar, is visszaestek.

A befektetők szkeptikusak az államháztartás megerősítésére tett kormányzati ígéretekkel kapcsolatban, mivel Lula Munkáspártján belül egyre nagyobb a nyomás a kiadások növelésére.

Még idén létrejöhet a Dél-Amerika és az EU közti kereskedelmi megállapodás

Brazília minél hamarabb szeretné megkötni a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) és az közötti szabadkereskedelmi megállapodást, ennek érdekében a brazil elnök személyesen kereste fel az EU elnökét, Ursula von der Leyent.