Spanyolországban 4,5 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak a harmadik negyedévben 2022 azonos időszakához képest. A növekedés elsősorban annak a következménye, hogy az új építésű lakások ára 11 százalékkal ugrott meg, ami a legnagyobb mértékű emelkedés 2007 óta – jelentette be kedden a statisztikai hivatal (INE).

Spain, Valencia, Town Hall Square (Plaza del Ayuntamiento), buildings from the 1930s (Photo by HUGHES Hervé / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Elsősorban az új építésű lakások ára ugrott meg Spanyolországban.
Fotó: AFP

Az új lakások ára az alapanyaghiány, a jelentős külföldi kereslet és az okozta költségemelkedés miatt növekedett 16 éve nem látott mértékben. 

A használt lakóingatlanoknál az emelkedés sokkal kisebb mértékű, csak 3,2 százalékos.

Javier Diaz Izquierdo, a madridi befektetési termékekre és szolgáltatásokra szakosodott pénzintézet, a Renta 4 ingatlanpiaci elemzője a hírrel kapcsolatban azt emelte ki a Reutersnek, hogy a 47,4 millió lakosú országban nagyon kevés új lakás épül, a számuk a százezret sem éri el évente. Szerinte ez az áremelkedés első számú oka.

Ehhez képest 2006-ban még 850 ezer építési engedélyt adtak ki, mielőtt összeomlott az ami évekkel később pénzügyi válságot idézett elő.

Cranes are pictured at a construction site in Madrid, on March 29, 2020,
Évi átlagban százezernél kevesebb új lakás épül a 47,4 milliós országban.
Fotó: AFP

A dráguláshoz azonban a szakértő szerint az is hozzájárult, hogy általában olyan emberek vásárolnak új lakást, akik kevésbé eladósodottak, így nem is annyira érzékenyek az áremelkedésre és arra, hogy mennyire magasak a hitelkamatok. 

Sok a külföldi vásárló is, akik az üdülőövezetekben magasabbra hajtják az árakat

– tette hozzá. A múlt héten Pablo Hernandez de Cos, a Spanyol Nemzeti Bank elnöke azt mondta, hogy az ingatlanárakat még mindig szoros figyelemmel kell követni, még azután is, hogy a túlértékeltség kockázata csökkent.

Az árak emelkedésének pedig még nincs vége. A Fotocasa online ingatlanportál ugyancsak kedden arra figyelmeztetett, hogy a lakásvásárlás iránti igény meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet, és a kínálat tavalyi csökkenése még nehezebbé teszi az egyensúly gyors elérését.

General view of La Manga, on November 27, 2019. On October 12, 2019 millions of fish and crustaceans washed up on the Mar Menor's northern shores, dead or dying. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP)
Az üdülőövezetekben a külföldiek verik fel az árakat.
Fotó: Jorge Guerrero / AFP

Előrejelzésünk szerint az év végére az áremelkedés mértéke megközelíti az öt százalékot

– mondta Maria Matos, a Fotocasa szóvivője.

Spanyolországban egyébként a magyar családpolitikai intézkedésekre hajazó modellel segíti a fiatalok első lakásvásárlását a kormány, a tavasszal elfogadott jogszabály értelmében a felvett jelzáloghitelek 20 százalékára vállal kezességet.