Nemzetközi gazdaság

Töredékére esett az Európába érkező orosz olaj mennyisége, Oroszország adatokat közölt az exportról

A korábbi évek 40-45 százalékáról mindössze 4-5 százalékra esett az európai orosz kőolajexport részaránya. Ezzel együtt az ország energiahordozókból származó bevétele is jócskán megcsappant. Az orosz olaj fő felvásárlója India és Kína lett.

Jócskán visszaesik Európa részaránya az orosz olaj- és feldolgozottolajtermék-exportban az idén, miközben erőteljesen nő Kínáé és Indiáé – közölte az energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettes szerdán.

olaj
Fotó: Bloomberg/Getty Images

Alekszandr Novak tájékoztatása szerint 

a teljes orosz olaj- és kőolajtermék-kivitelben Európa részaránya 4-5 százalékra zsugorodik az idén a korábbi 40-45 százalékról.

A miniszterelnök-helyettes rámutatott arra, hogy Oroszország fő partnere a jelenlegi helyzetben Kína, amelynek részesedése megközelítőleg 45-50 százalékra nőtt, továbbá India. Alekszandr Novak emlékeztetett arra, hogy Oroszország korábban gyakorlatilag alig exportált kőolajat és feldolgozottolaj-terméket Indiába, amelynek a részaránya a teljes orosz kivitelben mintegy 40 százalékra emelkedett az elmúlt két évben.

Egyre kisebb olajbevételekkel számolhat Putyin

Novemberben ezermilliárd rubel alá, 961,7 milliárd rubelre estek a nemzetközi szankciókkal sújtott Oroszország olaj- és gázexportból származó bevételei. Ez a megelőző hónapban még 1635 milliárd rubel körül alakult. A Reuters számításai szerint a bevétel adófizetési kötelezettség miatt zuhant ekkorát.

Az orosz pénzügyminisztérium ugyanis kiemeli, hogy a helyi energiavállalatok csaknem 500 milliárd rubel nyereségalapú adót fizettek be októberben az előző negyedév után. Ez dobta tehát meg az októberi bevételeket.

Az olaj- és gázeladásokból származó összeg – ami az összes orosz költségvetési bevétel 28 százalékát teszi ki – tavaly novemberhez képest változatlanul nőtt, méghozzá 11 százalékkal. Miután a kormány befagyasztott bizonyos kifizetéseket a finomítóknak, üzemanyaghiány lépett fel, ami miatt szeptemberben felfüggesztették az üzemanyagexportot. Ezen azóta enyhítettek.

Mást mutatnak a többhavi adatok. 

Január és november között az összes olajbevétel 23 százalékkal, 8170 milliárd rubelre csökkent 

– ez a meredek esés bizonyára fájhat az orosz költségvetésnek.

 

olajtermék Európa Oroszország orosz olaj
Kapcsolódó cikkek