Az Európai Unióban 2023 novemberében továbbra is stabilan növekedett az új személygépkocsik eladása, év végére pedig az elektromos modellek értékesítése az összes személygépkocsi mintegy felét tették ki – derült ki az Európai Autógyártók Szövetésgének (ACEA) csütörtökön közzétett adataiból.

Commissioner for Eastern Europe Carsten Schneider visits VW plant in Zwickaudpatop - 23 February 2023, Saxony, Zwickau: Finished, fully electric vehicles from the Volkswagen plant in Zwickau stand in a parking lot at the factory. The Federal Government Commissioner for Eastern Germany visited the plant on Thursday (Feb. 23, 2023). In addition to VW vehicles, cars from the group's Audi and Seat brands also come off the production line at the plant. The vehicles are based on the Modular Electric Toolkit. Volkswagen has converted the site, which employs around 9,000 people, into a purely electric vehicle factory at a cost of 1.2 billion euros and has now completed the transformation to an e-site. Photo: Hendrik Schmidt/dpa (Photo by HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) elektromos
Az európai autópiacon az elektromos járművek eladásai továbbra is kiemelkedőek.
Fotó: AFP

Az elektromos járművek – a teljes, plug-in és más hibrid modellek – az összes új személygépkocsi-regisztráció 47,6 százalékát tették ki novemberben, szemben a tavaly ilyenkor mért 43 százalékkal.

Az eladások az EU-ban összességében 6,7 százalékkal nőttek, ami a 16. egymást követő havi bővülés. Ezen belül az elektromos járművek 13,3 százalékkal, a benzinüzemű személygépkocsik pedig 4,2 százalékkal bővültek, míg a dízel tovább veszített a népszerűségéből, és 10,3 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.

A kizárólag elektromos meghajtású autók regisztrációja 16,4 százalékkal több mint 144 ezerre emelkedett, még úgy is, hogy Németországban, a legnagyobb uniós piacon a regisztrációk száma 22,5 százalékkal csökkent. A fogyasztók azonban továbbra is a hibrideket részesítik előnybe, amelyek 28,7 százalékot erősödtek az előző évhez képest. 

A stabil piaci növekedés ellenére az ACEA figyelmeztetett, hogy az európai EV-ágazat a megfelelő uniós stratégia nélkül lemarad más országoktól – például Kínától és az Egyesült Államoktól. Egyes elemzők és gyártók – a többi között a Volkswagen is – attól tart, hogy az elektromos járművek eladásai hamarosan meg fognak torpanni, a Mercedes-Benz pedig felkészült arra, hogy a belföldi piacon „brutális árcsökkentések” és ellátási zavarok fognak fellépni.

Az elektromos autók több mint felét cégek vették Magyarországon

Többségében céges autók a magyar utakon futó elektromos járművek – derült ki az Allianz közleményéből. A biztosító azt is megírta, hogy nagyon sokan kötnek biztosítást az elektromos autókra, mivel ezeknek drágább a javításuk. Sokan a lopástól is félnek, ezért biztosítják a járműveket.