Jelentősen növekedtek az új személyautó-eladások az Európai Unióban októberben – jelentette a European Automobile Manufacturers' Association, a 14 legnagyobb európai személygépkocsi, kisteherautó-, teherautó- és buszgyártót tömörítő szövetség.

Brand,New,Cars,In,Stock.,Car,Dealership,Cars,For,Sale.
Már ötödik negyedéve töretlenül szárnyal az autópiac az Európai Unióban.
Fotó: Shutterstock

Az Európai Unióban októberben 14,6 százalékkal több új autót adtak el, mint egy évvel korábban összesen 855 484 darabot.

A növekedés több, mint a szeptemberi 9,2 százalékos emelkedés, ami egyben az év eddigi legkisebb gyarapodása volt. Az október havi emelkedés ugyanakkor nem éri el a márciusi-augusztusi havi szinteket, amikor 28,8 és 15,2 százalék közötti növekedést figyelhettünk meg.

A legfrissebb adat alapján az elmúlt 15 hónapban mindegyikében több autót értékesítettek az unióban, mint egy évvel korábban. A legnagyobb százalékos emelkedést Franciaországban (21,9 százalék), Olaszországban (20 százalék) és Spanyolországban (18,1 százalék) mérték.

Meghajtását tekintve még mindig a benzines gépjárművek a legnépszerűbbek, 33,4 százalékkal, ugyanakkor ez a részarány 2 százalékkal csökkent egy év alatt.

A hibrid autók az eladások 28,6 százalékát tették ki, míg az elektromosok 14,2 százalékot. A negyedik leggyakrabban eladott jármű dízel meghajtású volt októberben 23 százalékos részaránnyal, az ötödik pedig plug-in hibrid 8,4 százalékkal.

Az elektromos autók regisztrációja több mint harmadával, 36,3 százalékkal növekedett az unióban, és elérte a 121 800 darabot. Országokat tekintve két állam óriási mértékben felhúzta a számokat: Belgiumban 147,3 százalékkal, míg Dániában dupla annyi személyautót adtak el októberben, mint egy évvel korábban. A hibrid meghajtású autókból 38,6 százalékkal adtak el többet, mint egy éve. A számot főleg a német 57,9, a francia 40,1 és az olasz 28 százalékos növekedést húzta fel. A plug-in hibrid autók eladása 5 százalékkal csökkent októberben. A számot a belgák (70,2 százalék) és a franciák (34,2) húzták fel, míg a németországi 49 százalékos csökkenés lefele hatott.

 

A benzines autók eladásai 8,1 százalékkal nőttek az EU-ban, a dízeleseké viszont 13,2 százalékkal csökkent. Franciaországban 29,4, Spanyolországban 20,2, míg Németországban 4,6 százalékkal esett vissza az utóbbi járművek értékesítési száma.

Magyarországon újból nőttek az autóeladások

Hazánkban az első negyedévben és októberben több autót adtak el az egy évvel korábbihoz képest, az áprilisi-szeptemberi időszakban azonban esett az értékesítések száma. Magyarországon októberben 8429 új autó lelt gazdára, alig 170-nel több, mint tavaly a tizedik hónapban, azonban mintegy 880-nal kevesebb, mint szeptemberben a szövetség közleménye szerint.

Magyarországon októberben az újautó-értékesítések csaknem felét (46,7 százalék) a hibrid autók tették ki, míg a benzines meghajtásúak 29 százalékot. A harmadik leggyakrabban eladott személyautó dízeles volt 11,2 százalékkal, amit az elektromos autók követtek 7,7 százalékkal és a hibrid plug-inesek 5,1 százalékkal.

Rengeteg új haszongépjárművet regisztráltak az EU-ban

Bár továbbra is a dízel uralja a piacot, az elektromos járművek is futótűzként terjednek