Két nap lejtmenet után drasztikusan felpattantak az európai földgázárak, mivel a Vörös-tengeren ismét labilissá vált a helyzet a kereskedelmi hajók elleni újabb támadások miatt. A Bloomberg szerint fennáll a veszélye annak is, hogy ezen a kulcsfontosságú hajózási útvonalon akár hosszabb ideig tartó fennakadások is kialakulhatnak.

Gas,Valve,Pipeline,Europe,Nord,Stream,And,Flag,Eu,3d
A jemeni húszik és a tartós hideg a fő felelősei az európai gázárak emelkedésének. Fotó: Shutterstock

Az irányadó határidős jegyzések szerdán több mint 3 százalékkal emelkedtek közvetlenül azután, hogy a jemeni húszi lázadók az eddigi egyik legnagyobb rakéta- és dróntámadást hajtották végre a Vörös-tenger kereskedelmi hajózási útvonalai ellen, amely már az Egyesült Államok és Nagy-Britannia válaszlépését is kiváltotta.

Az európai gázpiacok jellemzően akkor is reagálnak a riasztó eseményekre, ha az üzemanyag-ellátást közvetlenül nem érintik a vörös-tengeri feszültségek. A Katarból érkező, cseppfolyósított földgázt szállító hajók továbbra is a Szuezi-csatornán, a legrövidebb úton haladnak át Európába, míg a legtöbb szállítmányozó az Afrika körüli hosszabb utakat választotta, ami drágább és lassabb szállítást eredményezhet.

Eközben a Maxar Technologies előrejelzése szerint Európában még legalább egy hétig az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékleti értékek maradnak, ami a fűtési keresletet is növelheti.

A holland irányadó határidős európai gázár referenciaértéke 2,2 százalékkal, megawattóránként 31,33 euróra nőtt szerda délelőtt.