Az elemzők előzetes várakozásainak megfelelően egymást követő negyedik ülésén is változatlanul hagyta az alapkamatot a lengyel jegybank, így az irányadó ráta továbbra is marad a még tavaly októberben elért 5,75 százalékos szinten.

Banknote,Counter,Machine,With,Stack,Of,One,Hundred,Zloty,Of
Fotó: Shutterstock

A Capital Economics elemzői szerint a monetáris politika alakításának folytatása terén kifejezetten szűk mozgástere lesz már csak az idén a lengyel jegybankároknak, akiknek a jelenlegi fikális bizonytalanságot is figyelembe kell venniük döntéseik során. 

A szakértők szerint a lengyel alapkamat minden bizonnyal még egy ideig relatíve magasan maradhat majd, az idei évre így legfeljebb 100 bázispontos vágásra érdemes számítani

Az elemzők hozzáteszik: az ugyan igaz, hogy az inflációs adatok a vártnál jobban alakultak a decemberi 6,1 százalékos év/év mutatóval, és a pénzromlás mértéke minden bizonnyal a követkető hónapokban is csökkenni fog, a folyamat az év közepén jó eséllyel megakad majd, és ismét az növekedésé lesz majd a főszerep, ahogy a kormányzati energiaár-sapkákat kivezetik, és a kedvező bázishatás is a múlté lesz.

Lassan ereszkedik a lengyel alapkamat mértéke

Ezen felül a megtörhetetlennek tűnő feszessége, a bérek folyamatos emelkedése és a relatíve laza fiskális politika is mind az ismételten megugró pénzromlási mutatókat vetítik előre, így a jegybank óvatossága távolról sem tekinthető túlzónak.

A Capital Economics elemzői a lengyel jegybank márciusi ülésétől már egy visszafogott kamatvágásra számítanak, a februári döntés azonban a piaci konszenzus szerint még minden bizonnyal a türelemjáték folytatását hozza majd magával.