A lengyel költségvetési törvényjavaslat a jelek szerint nem tartalmaz néhány, az új kormány által bejelentett intézkedést, így fennáll a veszélye annak, hogy a változtatások végrehajtása hozzájárul az államháztartási hiány növekedéséhez – közölte a lengyel jegybank. A központi bank hozzátette a tavalyi utolsó negyedév folyamatai miatt nem számíthat a büdzsé jegybanki befizetésekre – írja a Reuters.

Fotó: Narodowy Bank Polski

A pénzügyminisztérium becslése szerint a deficit 2023-ban a 5,6 százalékára emelkedett a 2022-es 3,7 százalékról, ami a nemzeti bank szerint reális. Lengyelországban 2023. októberben zajlott le a választás, amit ugyan a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) nyert meg 35,38 százalékos eredménnyel, de a párt a parlamentben nem rendelkezik többséggel. Így decemberben a nyolc évig ellenzékben politizáló 

Donald Tusk lett miniszterelnök egy többpárti koalíciót vezetve.

Az elmúlt hetekben a hatalmi harc bontakozott ki a Tusk miniszterelnök vezette új kormány és az ellenzékbe szorult ellenzéki Jog és Igazságosság között. Ennek során a kabinet felszámolta a közmédia szolgáltatóit és elrendelte két, elnöki kegyelemben részesített politikus letartóztatását is. Ezek a lépések tüntetéseket és ülősztrájkokat váltott ki a lakosság és a PiS törvényhozói részéről. 

Tusk és szövetségesei azonban nem tudnak szabadon mozogni: a korábban PiS-tag lengyel államfő, Andrzej Duda decemberben megvétózta a 2024-es költségvetést. A 460 fős parlamenti alsóház háromötödös többséggel, 276 szavazattal utasíthatja el az elnöki vétót, azonban a jelenlegi kormánykoalíciónak azonban csak egyszerű többsége, 248 mandátuma van. A helyzet 2024-es költségvetést is veszélybe sodorja, amelyet a hónap végéig jóvá kell hagyni – enélkül ugyanis az elnöknek joga van feloszlatni a parlamentet.

Meg sem rezdült a forint, bár egy kicsit gyengült a zloty

A vártnál kissé gyengébb decemberi inflációs adat ellenére az euróhoz képest kismértékben gyengült a złoty hétfőn. Kora délután a közösségi devizáért 4,366 zlotyt kellett adni, azaz 0,2 százalékkal emelkedett az euró/zloty kereszt. Az ország pozitívra fordult folyó fizetési mérlege és a negyedik hónapja stagnáló hosszabb távon támogathatja a lengyel deviza stabilitását.