Nem engedélyezi a Boeing MAX gyártásbővítését a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) a minőség-ellenőrzés javítása érdekében, és jóváhagyott egy alapos ellenőrzési és karbantartási folyamatot is, amelyet minden Boeing 737-9 MAX gépen el kell végezni ahhoz, hogy (újra) felszállhasson.

North,Charleston,,Sc,/,Usa,-,Dec,16,2016:,Boeing
A Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) világossá tette, nem történhet több repülőgép-baleset, kiemelt figyelmet fordítanak a Boeingekre.
Fotó: Shutterstock

Az ügy előzménye egy január 5-én Portlandben történt baleset. A továbbfejlesztett karbantartási és ellenőrzési folyamat befejezését követően minden egyes repülőgépen a 737-9 MAX ajtói, beleértve a szerkezetet és a tömítéseket is, megfelelnek az eredeti kialakításnak, amely biztonságosan használható. 

A pluszban elrendelt karbantartási folyamat tételesen:

  • meghatározott csavarok, vezetőpályák és szerelvények ellenőrzése,
  • részletes szemrevételezése a bal és jobb oldali kabin középső kijárati ajtók dugóinak és több tucat kapcsolódó alkatrésznek,
  • rögzítőelemek újrahúzása,
  • bármilyen sérülés vagy rendellenes állapot kijavítása.

Négy csavaron múlhat egy repülőgépgyártó sorsa?

Egyre nyugtalanítóbb részletek derülnek ki a Boeing-baleset kapcsán. A United Airlines és az Alaska Airlines is laza alkatrészeket fedezett fel Boeing 737 MAX 9 repülőgépein. A Boeing részvénye hétfőn 8 százalékot zuhant, ami 12 milliárd dollárt olvasztott le a piaci értékéből. A légitársaság a nagy indexsúlya miatt napközben a Dow Jones ipari átlagot is letörte.

Már magát a gyártást is szigorúbban felügyelik. Az új Boeing 737 MAX repülőgépek kiterjesztett gyártását korlátozták az elszámoltathatóság, valamint a szükséges minőség-ellenőrzési eljárások maradéktalan betartása érdekében. A hatóság vizsgálatokat folytat arra vonatkozóan, hogy a Boeing megfelel-e a gyártási követelményeknek. Az FAA jogkörét maximálisan kihasználja annak érdekében, hogy a vállalat felelősségre vonható legyen az előírások be nem tartása esetén.

A légügy szakembereit a vizsgálat eredményeire kiemelt figyelmet fordítanak, hogy azonosítani tudják az esetleges kockázatokat. Az FAA elemzést indít a minőség-ellenőrzés érdekében, valamint a delegálás körüli potenciális biztonságközpontú reformokkal kapcsolatban.

Brutális veszteségeket szenvedhet kulcspiacain a Boeing az újabb botrány miatt

Az Airbus már átvette a vezetést Kínában, ahonnan a következő 20 évben a világ repülőgép megrendeléseinek ötöde érkezhet.