A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) előrejelzése szerint a globális olajkereslet 2025-ben is erőteljesen emelkedni fog, és jelentősen meghaladhatja a kínálat növekedését is. Az olajkartell szerint a világgazdaság kezd fellendülni, és a fogyasztás egyhamar nem fogja elérni a csúcspontját – írta a Reuters.

Petroleum,,Petrodollar,And,Crude,Oil,Concept,:,Pump,Jack,And olajkartell
Az OPEC olajkartell a korábbi előrejelzésekhez képest rendkívül optimista 2025-tel szemben.
Fotó: William Potter / Shutterstock

A globális fogyasztás az OPEC jelentése szerint jövőre napi 1,8 millió hordóval fog megnövekedni, Kína és a nemzetközi gazdaság élénkülése miatt. A piac azonban 2025 végéig valószínűleg deficitben fog maradni, mivel sem a Szaúd-Arábia vezette olajkartell, sem pedig riválisai nem tervezik, hogy jelentősen megnövelik a kitermelést, hogy kövessék a meredeken emelkedő fogyasztást.

Az éghajlatváltozás ellenére a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása nem fog csökkenni, és óvatosnak kell lennünk, hogy ne alakuljon ki túlkínálat 

– nyilatkozta Haitham Al Ghais OPEC-főtitkár, aki korábban a szervezet által elrendelt legújabb termeléscsökkentésről számolt be.

Az olaj iránti kereslet az elmúlt néhány évben, a koronavírus-járvány okozta visszaesés óta jelentősen megugrott, mérsékelve a gyors energiaátálláshoz fűzött reményeket – hogy ez a lendület tartós lesz-e, továbbra is heves viták tárgya.

Bemondta a Goldman Sachs: ennyi lehet az olaj ára 2024-ben

A Goldman Sachs hordónként 10 dollárral, 70-90 dollár közé csökkentette 2024-re vonatkozó Brent olajár becslését. A bankház szerint az Egyesült Államok erős kitermelése ellensúlyozni tudja az olajárak esetleges emelkedését a jövő évben.

A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzései szerint azonban a 2025-ös rekordszint előtt a kereslet idén még meredeken lassulni fog, majd ebben évtizedben tetőzik, „hála” a megújuló energiaforrásoknak és az elektromos járművek elterjedésének.

A Brent nyersolaj árfolyam alakulása visszaigazolta azokat a becsléseket, amelyek szerint a kínálat növekedése megelőzi a keresletet. A határidős jegyzések a negyedik negyedévben csaknem 20 százalékkal estek, és a hordónkénti 77 dollár közelében tartják magukat,

még egy olyan időszakban is, amikor a Közel-Keleten és a Vörös-tengeren is nemzetközi konfliktusok fenyegetik az ellátást.

olajkartell brent árfolyam
 

Az OPEC a szokásosnál néhány hónappal korábban tette közzé az előttük álló évre vonatkozó becsléseket, közleményük szerint azért, hogy „nagyobb átláthatóságot és támogatást nyújtson” a fogyasztók és a termelők számára.

A jelentés szerint idén átlagosan napi 1,8 millió hordó körüli deficitre kell számítani a piacon, és ez már azelőtt is fennállhat, hogy az olajkartell bevezetné a korábban megígért, 900 ezres termeléscsökkentését.

Az, hogy az OPEC optimista kilátásai beigazolódnak-e, korántsem egyértelmű. A csoport adatai tavaly év végén még egy rendkívül szűk piacot jeleztek, a január 1-jére ígért csökkentést is emiatt jelentették be, hogy egyensúlyban tartsák a keresletet és a kínálatot.

A teljes, 22 országot tömörítő OPEC+ koalíció, amely olyan óriásokat is magában foglal, mint Oroszország, február 1-jén tart online ellenőrző ülést. A miniszterek a tervek szerint legközelebb június 1-jén találkoznak személyesen. S bár Angola ebben a hónapban kilépett a szervezetből, ez várhatóan nem befolyásolja majd a kínálatot.

Még egy ország kilépett az olajkartellből

Katar, Indonézia és Ecuador után most Angola szedte a sátorfáját. A kormány szerint az afrikai ország és az olajkartell érdekei már régóta nem egyeznek.