Azerbajdzsán nyolc nagy állami tulajdonú cég részvényeinek eladására készül: a privatizáció az állami olajtársaság három leányvállalatát, az Azerbajdzsáni Nemzetközi Bankot, a Kaszpi-tengeri hajózási társaságot, az AzerGoldot és a telekommunikációs társaságot érinti.

Azerbaijan attracts people with its scenery and natural beauty
Bakuban több magánbefektetőt szeretnének látni.
Fotó: Ozkan Bilgin

A gazdasági minisztérium a külföldi tőke bevonzásával indokolta a lépést. A tárca a Reuters kérdésére elárulta: az eszközök privatizációja mellett további részvénykibocsátásra is sor kerül. Ebben az esetben az állam nem adja el a tulajdonát, hanem a részvénykibocsátással megnyitja a külföldi befektetők előtt, és mind a helyiek, mind a külföldiek részt vehetnek a megszerzésében.

Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök tavaly írt alá rendeletet arról, hogy több magánbefektetést kell bevonni az állami tulajdonú vállalatokba. Azerbajdzsán tavaly azzal került a hírekbe, hogy elfoglalta a vitatott hovatartozású, az év elején még túlnyomórészt örmények lakta kaukázusi régiót, Hegyi-Karabahot, ahonnan az örmények fokozatosan elmenekültek.

Balhés privatizáció Olaszországban, perre megy a legnagyobb részvényes

A Telecom Italia (TIM) vonalas hálózatát a KKR amerikai tőkealap vásárolja meg, az üzletről azonban a legnagyobb részvényes megkérdezése nélkül döntöttek. A Vivendi pedig nem rest jogi útra terelni az ügyet. A TIM vezérigazgatója, Pietro Labriola rámutatott: a vonalas hálózat értékesítésére szükség van a tetemes adóssághalommal rendelkező vállalat talpra állításához, többek közt mivel a TIM kötvényei az elmúlt időkben már csupán a bóvlikategóriát képviselik, így a kellő fejlesztések finanszírozásához szükséges tőke bevonása kifejezetten nehézkes.