BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Privatizáció jöhet Azerbajdzsánban

Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök tavaly írt alá rendeletet arról, hogy több magánbefektetést kell bevonni az állami tulajdonú vállalatokba.

Azerbajdzsán nyolc nagy állami tulajdonú cég részvényeinek eladására készül: a privatizáció az állami olajtársaság három leányvállalatát, az Azerbajdzsáni Nemzetközi Bankot, a Kaszpi-tengeri hajózási társaságot, az AzerGoldot és a telekommunikációs társaságot érinti.

Azerbaijan attracts people with its scenery and natural beauty
Bakuban több magánbefektetőt szeretnének látni.
Fotó: Ozkan Bilgin

A gazdasági minisztérium a külföldi tőke bevonzásával indokolta a lépést. A tárca a Reuters kérdésére elárulta: az eszközök privatizációja mellett további részvénykibocsátásra is sor kerül. Ebben az esetben az állam nem adja el a tulajdonát, hanem a részvénykibocsátással megnyitja a külföldi befektetők előtt, és mind a helyiek, mind a külföldiek részt vehetnek a megszerzésében.

Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök tavaly írt alá rendeletet arról, hogy több magánbefektetést kell bevonni az állami tulajdonú vállalatokba. Azerbajdzsán tavaly azzal került a hírekbe, hogy elfoglalta a vitatott hovatartozású, az év elején még túlnyomórészt örmények lakta kaukázusi régiót, Hegyi-Karabahot, ahonnan az örmények fokozatosan elmenekültek.

Balhés privatizáció Olaszországban, perre megy a legnagyobb részvényes

A Telecom Italia (TIM) vonalas hálózatát a KKR amerikai tőkealap vásárolja meg, az üzletről azonban a legnagyobb részvényes megkérdezése nélkül döntöttek. A Vivendi pedig nem rest jogi útra terelni az ügyet. A TIM vezérigazgatója, Pietro Labriola rámutatott: a vonalas hálózat értékesítésére szükség van a tetemes adóssághalommal rendelkező vállalat talpra állításához, többek közt mivel a TIM kötvényei az elmúlt időkben már csupán a bóvlikategóriát képviselik, így a kellő fejlesztések finanszírozásához szükséges tőke bevonása kifejezetten nehézkes.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.