Az amerikai KKR magántőkealap közel 19 milliárd euróért megvásárolja a Telecom Italia (TIM) olasz telekommunikációs vállalat vonalas hálózatát – jelentette be a TIM vezetősége vasárnap késő éjszaka. Az üzlet a jelenlegi állás szerint 18,8 milliárd euróról szól, de bizonyos feltételek teljesülése esetén akár a 22 milliárdos szintet is elérheti.

Rome,,Italy,–,September,7,,2023:,Public,Telephone,Booth,,Operated
Fotó: Shutterstock

A tranzakció a Giorgia Meloni vezette konzervatív kormányzat részéről jelentős támogatást élvez, a vállalat nagyrészvényesei, kiemeltképp a 24 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Vivendi francia telekom konglomerátum ugyanakkor elégedetlen az üzlettel. A TIM ugyanis a részvényesek formális megkérdezése nélkül döntött a működése egyik alappillérének számító hálózatának értékesítéséről, ezzel pedig a francia vállalat szerint a kellő felhatalmazás nélkül járt el az ügyben, ezért a Vivendi jogi útra tereli majd az ügyet, többek közt magasabb árcédulát követelve a tranzakció lezárása érdekében.

A TIM vezérigazgatója, Pietro Labriola rámutatott: a vonalas hálózat értékesítésére szükség van a tetemes adóssághalommal rendelkező vállalat talpra állításához, többek közt mivel a TIM kötvényei az elmúlt időkben már csupán a bóvlikategóriát képviselik, így a kellő fejlesztések finanszírozásához szükséges tőke bevonása kifejezetten nehézkesnek bizonyul számukra.

A TIM a részvénypiacon sem remekelt az elmúlt években: papírjai folyamatosan veszítenek értékükből, jelenleg a 26 eurócentes árfolyamszintet környékezik csupán.

Folyamatosan veszít értékéből a Telecom Italia kurzusa

Az üzlet lezárására a TIM várakozásai szerint 2024 nyarán kerülhet majd sor, ezen keresztül nagyjából 14 milliárd euróval tudná csökkenteni pénzügyi adósságát a cég, 40 ezer fős munkaerejének pedig közel felétől megszabadulhat majd, hogy versenyképesebbé tegye a szervezetet.

A TIM vonalas hálózata nemzetstratégiai jelentőségű is, ezért az olasz kormányzat felhatalmazta a kincstárat, hogy 2,2 milliárd euró értékben részesedést szerezzen az újonnan leváló hálózati egységben a KKR mellett, hogy közvetlen rálátását a továbbiakban is fenntarthassa a hálózat felett.

A költségvetés krízisére a privatizáció lehet az olasz kormány válasza

Az olasz állam eladhatja részesedését egyes vállalatokban, hogy ezzel úgy szerezzen mozgásteret a költségvetésben, hogy közben nem növeli még tovább az óriási államháztartási hiányt.