BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Váratlanul gyorsult a brit infláció

A várakozásokkal ellentétben gyorsult az éves brit infláció decemberben.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a fogyasztói árak átlagosan 4 százalékkal voltak magasabbak a múlt hónapban, mint egy évvel korábban. Novemberben 3,9 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában. Az elemzői előrejelzések 3,8 százalékos éves inflációt valószínűsítettek decemberre. 

Shoppers browse stalls in Petticoat Lane Market, against the backdrop of The City of London financial district in London on August 11, 2023. Britain's economy expanded slightly over the second quarter thanks to strong output in June and despite inflation remaining high, official data showed Friday (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP)
Fotó: AFP

Az ONS hangsúlyozza szerdai adatismertetésében, hogy tavaly február óta először gyorsult az éves brit infláció. A statisztikai hivatal szerint a gyorsulás elsődleges oka az alkohol- és dohányáruk átlagosan 12,8 százalékos éves összevetésű drágulása volt. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy eddig 140 milliárd font (csaknem 62 ezermilliárd forint) veszteség érte a brit gazdaságot a Brexit miatt, és ez a veszteség a következő évtized közepére várhatóan több mint a kétszeresére emelkedik. A szimulációs modellszámításokra alapuló tanulmány szerint – amely London polgármestere, Sadiq Khan megbízásából készült – a brit gazdaság termelésének bruttó hozzáadottérték-tartalma (GVA) tavaly 2207 milliárd font volt, és 2771 milliárd font lesz 2035-ben.

Karácsonyi ajándék: recesszióba csúszhat a brit gazdaság

A szigetországban egyedül a kiskereskedelem tűnik erősnek. Az ünnepi eladások azonban kevesek a brit gazdaság újjáélesztésére.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.