A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerdai előrejelzése szerint a globális munkanélküliségi ráta a 2023-as 5,1 százalékról az idén várhatóan 5,2 százalékra emelkedik, elsősorban a fejlett gazdaságokban tapasztalható lassabb munkahelyteremtés miatt. A szervezet 2024-es világfoglalkoztatási és szociális kilátásokról szóló jelentése szerint ez azt jelenti, hogy világszerte kétmillióval nő majd 2024-ben a munkanélküliek száma.

Különösen aggasztó a helyzet a fejlett gazdaságú országokban.
Fotó: AFP

A munkaerőpiacok teljesítményének szerény visszaesését vetítjük előre, részben azért, mert a növekedés világszerte lassul

– idézte a Reuters Richard Samanst, az ILO kutatási részlegének igazgatóját.

Az ENSZ-hez tartozó ILO szerint a koronavírus-járvány után globális volt egy rövid, gyors növekedés az összesített munkatermelékenységben, ez azonban hamar visszatért az előző évtizedben tapasztalt alacsony ütemhez.

„A lassú termelékenységnövekedési időszakokban a rendelkezésre álló reáljövedelem és a reálbérek gyakran érzékenyek a hirtelen ársokkokra” – emlékeztetett jelentésében az ILO.

Job fair in Nanjing
People look for jobs at a job fair in Nanjing City, east China's Jiangsu Province, 3 January, 2024. (Photo by stringer / ImagineChina / Imaginechina via AFP)
A szegényebb országokban gyorsan nő majd az idén a munkahelyek száma. 
Fotó: AFP

A szervezet előrejelzése szerint a felső vagy közepes jövedelmű országokban a következő két évben a foglalkoztatásban csak csekély növekedésre lehet számítani, de az alacsony és az alsó-közepes jövedelmű országokban továbbra is erőteljes marad a munkahelyek számának emelkedése.

A helyzet különösen aggasztó a magas jövedelmű országokban, ahol a foglalkoztatás növekedése 2024-ben várhatóan negatívba fordul, és 2025-ben csak szerény javulás várható

 – prognosztizálja az ILO.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint egyelőre csökken a munkanélküliségi ráta, novemberben az Európai Unióban 5,9, az eurózónában 6,4 százalék volt; ez 12,9, illetve 10,97 millió embert jelent.

Az euróövezeti gazdaságok közül Németországban, az uniós tagállamok közül Csehországban volt a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya: 3,1, illetve 2,4 százalék. A legmagasabb pedig Spanyolországban (11,9 százalék), Olaszországban (7,5 százalék) és Franciaországban (7,3 százalék).