Nemzetközi gazdaság

Volodimir Zelenszkij hálás Giorgia Meloninak, aki a G7 csoport támogatásáról biztosította

A világ legfejlettebb iparú országait tömörítő G7 csoport továbbra is támogatja Ukrajnát – közölte Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki megköszönte a támogatást.

Idén Olaszország a soros elnöke az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Németországot, Franciaországot, Kanadát, Japánt és intézményként az Európai Uniót is magában foglaló csoportnak. Az olasz kormány pénteki közlése szerint az előző esti telefonos egyeztetésen Meloni megerősítette, hogy az ukrajnai háborúra a G7 továbbra is kiemelt figyelmet fordít.

Zelenszkij hálás Meloninak (képünkön) a támogatásért.
Fotó: Odd Andersen / AFP

A telefonbeszélgetés után Volodimir Zelenszkij ukrán államfő megköszönte Meloninak a támogatást, amely kiterjed Ukrajna EU-csatlakozási terveire is. Zelenszkij a közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy a telefonbeszélgetés során információkat osztott meg a legutóbbi orosz támadásokról is.

Hálás vagyok Olaszországnak – személyesen Giorgiának is –, hogy a továbbiakban is kész segíteni Ukrajna légi pajzsának megerősítésében

– emelte ki Zelenszkij, hozzátéve, a légvédelem kiterjesztése életeket ment, és lehetővé teszi a normális életet a városaikban.

Ukrajna nehéz helyzetbe kerülhet, Washington már csökkentené a pénzügyi támogatást

Az Egyesült Államok az orosz–ukrán háború kitörése óta Kijev egyik legfontosabb szövetségese és legnagyobb támogatója. Azonban a jelenlegi forgatókönyvek alapján Ukrajna kevesebb támogatást kaphat Amerikától 2024-ben, mint az elmúlt két évben.

 

 

Meloni Ukrajna Egyesült Királyság
Kapcsolódó cikkek