A Csendes-óceánon szokatlanul hideg hőmérsékletet okozva jelenik meg La Nina időjárási jelenség 2024 második felében – közölte az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat Éghajlat-előrejelző Központja (CPC).
 

Sylhet,,Bangladesh,-,15,March,2016:,Terrible,Drought,As,A
Szárazság Bangladesben – alig várják az időjárási fordulatot.
Fotó: HM Shahidul Islam

A La Nina jellemzően több csapadékot hoz Ausztráliába, Délkelet-Ázsiába és Indiába, továbbá szárazabb időjárást az amerikai kontinens gabona- és olajosmag-termelő régióiba. 

A jelenlegi El Nino időjárási minta, amely forró és száraz időjárást okozott Ázsiában és a szokásosnál hevesebb esőzéseket Amerikában,

valószínűleg semleges körülményeknek adja át a helyét 2024 április–júniusában – közölte a CPC. Az intézet előrejelzése szerint 55 százalék az esélye annak, hogy június és augusztus között La Nina-állapotok alakulnak ki. 

A La Nina valószínűleg hatással lesz a búza és a kukorica termelésére az Egyesült Államokban, valamint a szójabab és a kukorica termelésére Latin-Amerikában, beleértve Brazíliát is

mondta a Reutersnek Sabrin Chowdhury, a BMI árupiaci vezetője.

India, a világ legnagyobb rizsexportőre, a gyenge monszun miatt korlátozta az alapvető élelmiszer exportját, de visszaesett a világ második legnagyobb gabonaexportőre, Ausztrália kivitele is. Délkelet-Ázsiában a pálmaolaj-ültetvények és a rizsföldek a szokásosnál kevesebb esőt kaptak. 

A La Nina kialakulása kedvező az indiai monszun számára. Jellemzően a monszun bőséges csapadékot hoz a La Nina-években

– mondta a hírügynökségnek az indiai meteorológiai hivatal egyik tisztviselője.

A június–szeptemberi monszun, létfontosságú India 3 ezermilliárd dolláros gazdasága számára: a termények öntözéséhez, a víztározók és a víztartalékok feltöltéséhez szükséges eső közel 70 százalékát szolgáltatja. 

Az El Nino a spanyol „fiúgyermek” szóból ered, itt a gyermek Jézusra, a karácsonyra utal. A Csendes-óceán trópusi övezetének természetes éghajlati jelensége, amely a tengervíz áramlásaival áll összefüggésben. Néhány évenként, karácsony tájékán kezdődik, és 9–12 hónapig tart. A térség ilyenkor erőteljesen felmelegszik, hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában és Ausztráliában, a Karib-tengeren – az Egyesült Államok nyugati partján viszont óriási esőzéseket okozhat. 

Ellentéte a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Nina, amely a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén fordul elő.