Nemzetközi gazdaság

Csehország is bevásárolna Leopard-tankokból

Az elhúzódó háború miatt egyre több NATO-tagország dönt úgy, hogy megerősíti hadseregét. Csehország hetvennél is több harckocsit vásárolna Németországtól.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta egyre több európai ország dönt úgy, hogy megerősíti hadseregét. Így tesz Csehország is: Jana Cernochová cseh védelmi miniszter szerdán arról beszélt, hogy Prága év végéig szeretné sikeresen lezárni a Leopard 2A8-harckocsik beszerzésére vonatkozó tárgyalásokat Németországgal – adta hírül a Cseh Rádió.

Csehország Leopard tank
Legalább 77 Leopard tankkal bővítené fegyverarzenálját Csehország.
Fotó: AFP

A tárcavezető erről Petr Pavel köztársasági elnökkel egyeztetett kedden a prágai várban.

Németország 14 Leopard 2A4 harckocsit adományozott Csehországnak az Ukrajnának nyújtott cseh támogatásért cserébe, ennek értékét 3,85 milliárd koronára (59 milliárd forint) saccolták.

Csehország jelenleg is folytat tárgyalásokat Németországgal további legalább 77 harckocsi megvásárlásáról. Prága bízik benne, hogy Berlintől jelentős árcsökkentést és egyéb kedvezményeket is kap majd.

Az eurózóna-csatlakozásról vitáznak Csehországban

A cseh kormány elemzést rendelt az euró bevezetésének előnyeiről és az ehhez szükséges lépésekről. A koalíció domináns pártja azonban a jegybankkal egyetértésben egyelőre még nem támogatja a valutaváltást.

 

Németország Csehország orosz-ukrán háború tank leopard
Kapcsolódó cikkek