Megkezdődött pénteken a kínaiak nagy utazása a nyolcnapos holdújévi ünnepek alkalmából, milliók térnek haza meglátogatni a családjukat. A minél zökkenőmentesebb utazás biztosítása érdekében a hatóságok fokozzák a kapacitásokat, 1873 pótlólagos személyvonatot állítottak üzembe pénteken, ami rekord a Global Times szerint.

A man take photos of a giant dragon figure at a park in Beijing on February 9, 2024, which marks the eve of the Lunar New Year of the Dragon. (Photo by GREG BAKER / AFP)
A holdújév az egyik legfontosabb ünnep Kínában.
Fotó: AFP

A helyzetet nehezíti, hogy a hét elején a havazás és a fagyos eső megbénította a vonatközlekedést, és egyes utasok órákig a vonatokon ragadtak, miután megszűnt az áramellátás.

Több tartományban vészhelyzeti intézkedéseket kellett tenni, hogy eltávolítsák a havat, amely több száz autópályán korlátozta a forgalmat, és az utasok az autókban rekedtek. A hatóságok erejüket megveszítve dolgoztak azon, hogy megtisztítsák a jégtől a villanyvezetékeket és a vasúti síneket, valamint a repülőgépeket és a kifutópályákat a repülőtereken.

Ez a legforgalmasabb utazási időszak, már szerdán 13,1 millió ember utazott vasúton. 

Pénteken a sanghaji vasútállomásokon 475 ezer ember fordult meg, 61,7 százalékkal több, mint az utolsó koronavírus-járvány előtti év, 2019 hasonló időszakában.

Bár az ünnepi időszak csak szombaton kezdődik, sokan korábban útnak indulnak, kihasználják az alkalmat, hogy most utazhatnak, miután a szigorú zéró tolerancia politikája miatt három éven keresztül nem látogathatták meg a családjukat. A korlátozásokat tavaly január végén, az ünnep előtt oldották csak fel, és sokan aggódtak is, hogy a holdújévi utazások ismét berobbantják a járványt.

People gather to look at a giant dragon figure at a park in Beijing on February 9, 2024, which marks the eve of the Lunar New Year of the Dragon. (Photo by GREG BAKER / AFP)
Százmilliók utaznak haza a családjukhoz.
Fotó: AFP

Várhatóan több százmillió ember azonban az idén sem jut haza, a holdújévi utazási szezont is megzavarja ugyanis a viharos időjárás Közép- és Dél-Kínában. Ilyen zord körülményekre évek óta nem volt példa, emlékeztetett tudósításában a Reuters. Időjárási szempontból az egész tavalyi év is szokatlanul szélsőséges volt Kínában.

2008-ban a szokatlanul nagy hideg és a jégviharok Közép- és Dél-Kínában legalább 129 ember halálát okozták, közlekedési káoszt okoztak, és milliók maradtak áram- és vízellátás nélkül, miközben az emberek hazafelé igyekeztek az ünnepi időszakban.

A kínai meteorológusok előrejelzése szerint ilyesmire az idén nem kell számítani a következő néhány napban 

az ország legtöbb területén az évszaknak megfelelő lesz a hőmérséklet.

A kormányzat becslése szerint a hosszú ünnepet megelőző és követő negyven napban a belföldi utazások száma eléri a kilencmilliárdot. Bár a többség az országban marad, a Trip-com utazási oldal szerint népszerű holdújévi úti cél Thaiföld, Japán, Hongkong és Malajzia is.