Kína számára a szélsőséges időjárás éve volt a 2023-as. Idén mérték a valaha volt legnagyobb hőséget és a leghidegebb fagyot, ráadásul az elmúlt évek egyik legerősebb földrengése is pusztított az ázsiai államban.

Blizzard hits Shandong
Rekordok éve volt az idei Kínában: soha nem mért hőség volt júniusban, míg decemberben soha nem tapasztalt fagy. 
Fotó: Imaginechina via AFP

Hétfőre 149-re emelkedett annak a 6,2-es magnitúdójú földrengésnek a halálos áldozatainak a száma, amely Kína északnyugati részén pusztított december 19-én.

Az állami média beszámolója szerint a legnagyobb pusztítás Kanszu tartományban történt, ahol több mint 200 ezer ház összedőlt, 15 ezer pedig életveszélyesé vált. A térségből 145 ezer embert kitelepítettek.

A helyi hatóságok szerint a földrengés azért pusztíthatott ilyen nagymértékben, mert az epicentruma a földfelszínhez közel volt, ráadásul a puha, üledékes kőzet felerősítette a hullámokat. A megsemmisült házak többsége vályogtéglából és fából épült – jelentette a Reuters.

Az időjárás sem volt kegyes Kínához

Az időjárást tekintve az idei a rekordok éve volt Kínában, ugyanis az 1951-es mérések kezdete óta soha nem volt akkora hőség, mint júniusban, míg decemberben soha tapasztalt fagy volt.

Míg Pekingben júliusban 52 Celsius-foknál is többet mértek, addig az év utolsó hónapjában sokszor a mínusz 10 Celsius-fokot sem érte el a hőmérő higanyszála. 

A fővárosban két hét alatt több mint 300 órán keresztül fagypont alatti hőmérsékletet mértek egy meteorológiai megfigyelőponton.

A hideg szél pedig egész Kínát megterhelte, országszerte tanítási szünetet rendeltek el – számolt be a BBC.