A  január 21-én kezdődő holdújév az egyik legnagyobb kínai ünnep, amikor is milliók utaznak el országon belül rokonaikhoz vagy pedig nyaralóhelyre pihenni. Az útra kelők közül sokan akaratlanul is hazaviszik szeretteiknek a koronavírust.

Passengers wait the train returning home in the waiting hall in Shanghai Hongqiao Railway Station, Shanghai, China, 13 January, 2023.
Tömegjelenet Sanghaj egyik vasúti pályaudvarán: a korlátozások feloldásával visszatért az utazási kedv is.
Fotó:  Qiu Daocen / AFP

Az utazók számának növekedése már elkezdődött: Sanghajban napközben is beállítottak éjszaka közlekedő szerelvényeket, hogy a vasút ki tudja szolgálni a nagyobb utasforgalmat, Makaóba pedig 55 ezren érkeztek szombaton, ami a pandémia kitörése óta a legmagasabb napi szám.

A közlekedési minisztérium 2,1 milliárd utazásra számít a következő hetekben.

A népmozgással járó ünnepi szezon várhatóan még nagyobb feladat elé állítja azt az egészségügyi ellátórendszert, amelyről már most azt mondják, hogy teljesítőképessége határánál jár

A legfrissebb állami adatok szerint már 60 ezren haltak bele csak a kórházakban a vírusfertőzésbe december eleje, a Covid-korlátozások feloldásának kezdete óta. 

A halottak közt számos híresség van, január végére pedig a főváros teljes lakossága elkaphatja a vírust. A The Guardian által megkérdezett 

szakértők arra számítanak, hogy a betegségben egymilliónál is többen halnak meg az év végéig az ázsiai országban.

Kína nemzeti egészségügyi bizottsága megígérte, hogy minden településre elegendő mennyiségben szállít légzést segítő eszközöket, lázcsillapítót és a véroxigénszint mérésére szolgáló pulzoximétert. Ezekből a termékekből országszerte hiány lépett fel, és sokan már csak a hagyományos kínai orvoslásban bízhatnak.