India kormánya rendeletben utasította az tulajdonában álló X-et, hogy függessze fel a tiltakozó gazdák fiókjait, így enyhítve a gazdademonstrációk eszkalációját.

Congress Protest In Support Of Farmers In Rajasthan
Az indiai kormány utasította az X-et, hogy tiltsa le demonstrálók fiókjait.
Az indiai kormány utasította az X-et, hogy tiltsa le demonstrálók fiókjait.
Fotó: AFP

„A rendeleteknek megfelelően kizárólag Indiában fogjuk felfüggeszteni ezeket a fiókokat és posztokat, azonban nem értünk egyet az intézkedésekkel, és fenntartjuk, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának ki kell terjednie ezekre a posztokra is. Jogi korlátozások miatt nem tudjuk közzétenni a végrehajtási utasításokat, de úgy véljük, hogy azok nyilvánosságra hozatala elengedhetetlen az átláthatóság szempontjából.”

A közzététel hiánya az elszámoltathatóság hiányához és önkényes döntéshozatalhoz vezethet

– írta szerdai közleményében a közösségi oldal, amely egyúttal fellebbezett a blokkolás utasítása ellen.

A gazdálkodók tiltakozása másfél hete tart a szövetségi köztársaságban. Több demonstráló már vasárnap arról számolt be, hogy blokkolták a fiókját, és már kérték a kormányt, hogy engedélyezze a közösségimédia-fiókok működését.

Hasonló korlátozásokat vezettek be a gazdálkodók 2020–2021-es tiltakozásai során is. Akkor kormányzati utasításra 500-nál is több közösségimédia-fiókot függesztettek fel vagy tiltottak le véglegesen – emlékeztetett a Bloomberg.

Miért tüntetnek az indiai gazdálkodók?

A kormány az 1960-as évek óta azzal védi a mezőgazdasági termelőket az árak hirtelen esésével szemben, hogy minimális felvásárlási árat határoz meg bizonyos alapvető terményekre. A gazdálkodók most olyan jogszabályt akarnak, amely minden termékre vonatkozik, és

garantált felvásárlási árakat követelnek a terményeikért.

A gazdatüntetések résztvevői többnyire Pandzsábból és Harijánából származnak, és viszonylag jobb helyzetben vannak, mint más indiai államok farmerei. A növekvő termesztési költségek és az adósságok növekedése azonban arra késztette őket, hogy rizsből és búzából túl sokat termeljenek, mivel ezekért támogatott árat kaphatnak. Ebből azonban probléma lett: a vízigényes növények kimerítették a talajvízszintet a két államban. A gazdálkodók szerint stabilizálná bevételeiket, ha a többi növényre is garantált támogatott minimum-felvásárlásiárat biztosítanának.

A tiltakozó gazdálkodók azt is követelik, hogy a kormányt tartsa be a jövedelmük megduplázására és a hitel-visszafizetések eltörlésére vonatkozó ígéretét, valamint szüntesse meg a 2021-es tiltakozások során ellenük indított pereket.

Az AP hírügynökségnek több közgazdász is úgy vélte, hogy a követelések végrehajtása élelmiszer-inflációt okozhat. Ez pedig akár akadályozhatja a gazdasági növekedést. Másrészről azonban a gazdák egy széles szavazói réteget tesznek ki, akikre Narendra Modi számít a tavasszal esedékes általános választásokon, hogy harmadjára is a miniszterelnöki székbe ülhessen. 

Az indiai gazdaság veszi át Kína régi növekedési tempóját

A Goldman Sachs nagy potenciált lát a másik ázsiai óriásban.