Nemzetközi gazdaság

Olaf Scholz kancellár védelmet és sok pénzt ígért Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek

Berlinben kétoldalú védelmi megállapodást kötött Volodimir Zelenszkij és Olaf Scholz. Ukrajna este Franciaországgal is hasonló szerződést írna alá.

Ahogyan az várható volt, pénteken megszületett a kétoldalú védelmi megállapodás Németország és Ukrajna között. Olaf Scholz német kancellár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Berlinben találkozott egymással, és ekkor került sor a megállapodás aláírására – írta meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Federal Chancellor Scholz meets President Selenskyj
Ukrajna Németország ukrán német
Volodimir Zelenszkij és Olaf Scholz aláírta az Ukrajna és Németország közötti kétoldalú védelmi megállapodást.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A német kormányszóvivő szerint a biztonsági kötelezettségvállalásokról és a hosszú távú támogatásról szóló megállapodás azért kiemelten fontos, mert lassan két éve tart az orosz–ukrán háború, és Kijevnek folyamatosan védekeznie kell az orosz katonai offenzívával szemben.

Zelenszkij péntek délelőtt érkezett Berlinbe, és a kancellári hivatalban Scholzcal folytatott megbeszélése után Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök is fogadta. Az ukrán elnök a németországi találkozót követően egyből utazik is tovább, még délután Párizsba repül, és az Élysée-palotában minden bizonnyal egy hasonló kétoldalú biztonsági megállapodást fog aláírni Emmanuel Macron francia elnökkel is..

A G7-országok (Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Kanada, Németország, Olaszország) a tavaly júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozón írtak alá egy közös nyilatkozatot, amelyben kötelezettséget vállaltak arra, hogy Ukrajnával hosszú távú biztonsági kötelezettségvállalásokat és megállapodásokat kötnek, amelyekről kétoldalúan fognak megállapodni Kijevvel. Nagy-Britannia januárban már aláírt egy ilyen megállapodást Ukrajnával.

Az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón Olaf Scholz bejelentette, hogy Németország újabb 1,1 milliárd eurós katonai segélycsomaggal is támogatja Ukrajnát – írta az Unian ukrán hírügynökség.

Az idei évre összesen 1,7 milliárd euró értékű támogatásról döntöttünk, a következő évekre vonatkozóan pedig 6 milliárd euró a kötelezettségvállalás Kijev felé

– mondta a kancellár. Scholz hozzátette, hogy a háború kezdete óta Németország a már megadott és a bejelentett összegekkel együtt összesen csaknem 28 milliárd euró (10 900 milliárd forint) értékben vette ki a részét Ukrajna támogatásából.

 

Németország Ukrajna orosz-ukrán háború megállapodás Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek