Belgrádba látogatott Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök, aki találkozott Aleksandar Vucic államfővel, majd közösen nyitották meg a szerb–görög üzleti fórumot, melyet a Szerbiai Gazdasági Kamara a szerbiai görög nagykövetséggel közösen szervez meg a Szerbia Palotában.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb államfő.
Fotó: AFP

A rendezvényen elhangzott, hogy a 2012-ben jegyzett 360 millió eurós kereskedelmi forgalom 2023-ra elérte a 800 milliót, a cél pedig a kapcsolatok továbbfejlesztése. Az üzleti fórumon 160 cég 360 üzletembere vett részt, a cégek zöme (136) szerbiai volt. Micotákisz és vendéglátója is úgy értékelte, hogy ez az év hatalmas előrelépést hozhat Szerbia és Görögország gazdasági kapcsolataiban. 

Görögország egyik célja, hogy Szerbia Szaloniki kikötőjén keresztül minél többet exportáljon. Ezért szükséges a vasúti és a közúti közlekedési hálózat fejlesztése, ami jó ütemben zajlik. A szerb elnök ezúttal is vázolta országa ambiciózus gazdaságfejlesztési terveit és felkérte a görög bankokat, vállalatokat és befektetőket, hogy legyenek részesei a tervek megvalósításának. Vucic ugyanakkor reményének adott hangot, hogy Athén a továbbiakban is támogatni fogja Szerbiát az eurointegrációs törekvéseiben. Belgrád elkötelezett az európai útján, Görögország pedig támogatja ebben. Külön kiemelték, hogy kölcsönösen tiszteletben egymás országainak területi egységét. 

Közösen hatalmas piacokhoz tudnának hozzáférni

A közös sajtótájékoztatón elhangzott, a két ország mind szorosabb együttműködésre törekszik az energiahordozók, különös tekintettel a megújuló energiaforrások területén, de a villamos energia, a szállítmányozás és a közlekedési infrastruktúra területén is. Az együttműködés azért lehet még gyümölcsözőbb, mert közösen hatalmas piacokhoz tudnának hozzáférni. Egyik vagy másik országnak vámmentes hozzáférése van az uniós piacon kívül Kína, az USA, Japán, Ausztrália, Törökország, a CEFTA országok és az Eurázsiai Gazdasági Unió piacához.