BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Űrszemét-megfigyelő műholdat állított csatasorba Japán

A japán startup cég az űrszemét eltávolításának technológiáján dolgozik. Egyre több szemét keletkezik az űrben, de begyűjtésükre még nem született megoldás.

Egy japán űrrakéta föld körüli pályán keringő második fokozatának megfigyelésére bocsátott fel vasárnap műholdat egy japán startup vállalat, amely az űrszemét eltávolítására szolgáló technológia kifejlesztésén dolgozik. A japán Astroscale Holdings Inc. hétfőn számolt be az Active Debris Removal by Astroscale-Japan (ADRAS-J) műhold sikeres felbocsátásáról.

űrszemét, műhold, Astroscale Holdings, Japán
Az Astroscale Holdings műholdja az űrszemetet monitorozza majd.
Fotó: AFP

A 150 kilogrammos, 80 centiméter hosszúságú és szélességű, 120 centiméter magas műholdat Új-Zélandról indították el a Rocket Lab amerikai vállalat hordozórakétájával, hogy az űrben figyelje egy 2009-ben Japán által felbocsátott H2A rakéta második fokozatát, amely jelenleg a Földtől 600 kilométerre kering nagy sebességgel. Az ADRAS-J műhold a vállalat tervei szerint néhány méteres távolságra közelíti meg a rakéta darabját, és onnan végez majd megfigyelést az űrszemét mozgásáról és állapotáról. A rakétadarab mintegy 11 méter hosszú és 4 méter átmérőjű, a súlya pedig durván három tonna lehet.

A műholdak és rakéták egyre gyakoribb indításával jócskán megnövekedett a Föld körül keringő űrszemét mennyisége, eltávolítására azonban mindeddig nem született bevett módszer.

Az Astroscale startupot 2013-ban Okada Nobu, egykori pénzügyminisztériumi tisztviselő alapította, az űrszemét eltávolítását célzó kereskedelmi vállalkozásként. Az elgondolás szerint műholdra rögzített robotkarral gyűjtenék be az űrszemetet, és az atmoszférában égetnék el.

A dél-kínai Sencsenben működő Origin Space űrbányászati startup 2021-ben állított alacsony föld körüli pályára egy NEO-01 nevű űreszközt, amely egy másik módszerrel kísérletezik: hatalmas hálóval fogja be az űrhulladékot, és égeti el az atmoszférában.

Oroszország tagadja, hogy nukleáris űrfegyver kifejlesztésén dolgoznának

A Kreml szóvivője elutasította az amerikai vádakat. Az oroszok szerint a Fehér Ház bizonyítékok nélkül próbál félelmet kelteni szövetségeseiben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.