Az európai kávéipar sürgette az európai uniós döntéshozókat, hogy halasszák el az erdőirtás szabályainak szigorítását, ugyanis az beláthatatlan hatással lenne a termelők millióira. A jogszabály ugyanis betiltaná az újonnan kiirtott erdők területén létesített ültetvényekről származó kávé importját. 

BANYUWANGI, INDONESIA - AUGUST 5: A worker harvests coffee berries at the plantation in Banyuwangi, East Java province, Indonesia on August 5, 2023. The International Coffee Organization expects world coffee consumption to outstrip supply by 7.3m bags this season, widening from a 7.1m bag deficit last season, according to the agency's most recent report. Garry Andrew Lotulung / Anadolu Agency (Photo by Garry Andrew Lotulung / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Az új jogszabály kistermelők tömegének nehezítené meg a helyzetét.
Fotó: Garry Andrew Lotulung / ANADOLU AGENCY / AFP

A cégeket arra kényszerítené, hogy csak egy területről vásároljanak, és még azt is előírná, hogy bizonyítsák be – például GPS-koordináták beküldésével –, hogy ez valóban így van. Ennek elmulasztása büntetést vonna maga után.

A kereskedők szerint ha az eredeti terveknek megfelelően december 30-án életbe lép a jogszabály, akkor a következmények beláthatatlanok lesznek, és a 

kistermelők milliói lesznek az új rendszer fő kárvallottjai

– áll az Európai Kávészövetség Bloomberg birtokába került levelében. Eddig ugyanis a kávétermelők 80 százaléka nem térképezte fel parcelláját, és azt sem tudja, hogy  rendszer hogyan nézne ki a gyakorlatban.

„A megvalósítás és a szűkös időkeret egyébként nemcsak a kávéágazat egésze, és a kapcsolódó érdekelt felek számára, hanem az illetékes európai uniós hatóságok számára  is nagy kihívás” – írják a dokumentumban, amelyet Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címeztek.

A levélben arra is kitérnek, hogy a megfelelést támogató eszközök fejlesztése lassan halad, ezért a szervezet felszólította a bizottságot, hogy vizsgálja felül az EUDR-rendszer fejlesztését és ütemezését.

A bizottság egyelőre annyit közölt, hogy megkapták a levelet, tanulmányozzák azt, felmérik a helyzetet, és dönteni, illetve válaszolni fognak. 

A brüsszeli székhelyű szervezet képviseli egyébként az uniós kávészektor 90 százalékát, tagja a Neslé, az Illycaffe SpA, és az Olam Food Ingredients is. Tagjai több mint 2,5 millió tonna kávét importálnak évente, amelyet 60 ország 12,5 millió gazdája termesztett.
Az érdekvédelmi szervezet végül hangsúlyozza, teljes mértékben elkötelezettek a jogszabály bevezetése mellett, és azon fognak dolgozni, hogy a jogszabályban előírtakat mindenki teljesítse időre, hogy a senki számára sem kívánatos következmények ne jöjjenek létre – tették hozzá.

Soha nem volt ilyen drága a robusta kávé, de további brutális áremelkedés jön

A vietnámi termelők 40 százalékos áremelkedésre számítanak, a jelenlegi árakon ezért nem is akarják eladni a kávébabjukat. A világ vezető robustatermelőjének kínálatcsökkentését a piacok és a fogyasztók világszerte egyaránt megérzik majd.

Tovább szűkülhet a közeljövőben a vietnámi kávéexport, mivel termelőinek jelentős része úgy véli, rövidesen még a jelenleg elért történelmi csúcsnál is magasabbra kúszhat a robusta kávé piaci jegyzése, ezért átmenetileg majdhogynem felfüggesztették készleteik értékesítését, hogy maximalizálni tudják a jövőben elérhető nyereségüket. A farmerek várakozásai szerint a robusta vietnámi jegyzése záros határidőn belül 40 százalékkal is megugorhat, ennek hatását pedig érezhető lesz a piacon.