Tovább szűkülhet a közeljövőben a vietnámi kávéexport, mivel termelőinek jelentős része úgy véli, rövidesen még a jelenleg elért történelmi csúcsnál is magasabbra kúszhat a robusta kávé piaci jegyzése, ezért átmenetileg szinte felfüggesztették készleteik értékesítését, hogy maximalizálni tudják a jövőben elérhető nyereségüket. A farmerek várakozásai szerint a robusta vietnámi jegyzése záros határidőn belül 40 százalékkal is megugorhat, ennek hatását pedig a piacok világszerte megérzik majd.

Professional,Handmade,Coffee,Roasting,Process, robusta,
A vietnámi robustakínálat még tovább szűkülhet. Fotó: Shutterstock

 

Tovább szűkülhet a robusta piaca

Vietnám a világ második legnagyobb kávétermelője, a globális robustakínálat 40 százalékáért felelős, éves szinten átlagosan 1,5 millió tonna kávét exportál. Az országban a tavalyi termés – amelynek betakarítása még zajlik – a vártnál rosszabban alakult, ez már a termelők önkéntes kínálatcsökkentése nélkül is felfelé hajtotta az árakat világszerte, és erre a vörös-tengeri feszültségek is rátettek egy lapáttal.

Phan Hung Anh, a Quang Minh Coffee Trading exportőrvállalat vezérigazgatója a Bloombergnek kiemelte:

A betakarítási szezon ezen szakaszában korábban még soha nem láttam ekkora mértékű tartalékolást a termelők részéről. Erre most azért van lehetőségük, mert ebben az évszakban jó áron lehet eladni a gyümölcsöket is belföldön, amelyeket sokuk a kávé mellett szintén termel, így ezek értékesítéséből finanszírozni tudják magukat a kávé árának felfutásáig.

A robusta ára nemcsak a vietnámi tőzsdéken, de a londoni határidős parketten is történelmi csúcson jár, egy tonna ilyen kávéért jelenleg 3036 dollárt kell fizetni, több mint 30 százalékkal többet, mint tavaly októberben.

Öt év alatt több mint kétszeresére nőtt a robusta világpiaci ára

Vietnám az elemzői konszenzus szerint az idén ugyan a történelmi átlag feletti, 1,66 millió tonna kávébabot exportál majd, ám ez a mennyiség lényegi, 7 százalék feletti visszaesés a tavalyi exporthoz mérten, ami a vörös-tengeri feszültségekkel karöltve egyértelműen magyarázza a már eddig látott és a továbbiakban várható áremelkedést is.