A dél-koreai cégek, a Samsung és az SK Hynix leállították a használt csipgyártó berendezések értékesítését, mivel attól tartanak, hogy a gépek kínai vagy orosz kézbe kerülnek, ami problémákat okozhat az amerikai kormánnyal való kapcsolataikban. Források szerint az eszközök jelenleg a raktárakban porosodnak, ahelyett, hogy a másodlagos piacon eladásra kínálnák őket.

Semiconductor,And,Computer,Chip,Manufacturing,At,Fab,Or,Foundry,With
Fotó: Shutterstock

A technológiai fejlődés miatt a dél-koreai vállalatok gyakran cserélik a félvezetőgyártáshoz szükséges berendezéseket, a használt gépeket pedig nagy tételben az erre szakosodott kereskedők vásárolják fel, akik árverésre bocsájtják azokat. A legnagyobb kereslet Kínából érkezik, de az elmúlt másfél évben gyakorlatilag eltűnt, miután a dél-koreai vállalkozások megrettentek az amerikai szankcióktól – írja az FT.

Az amerikai–kínai kereskedelmi és gazdasági háborút még Donald Trump robbantotta ki 2018-ban, aztán Joe Biden elnöksége alatt tovább eszkalálódott. Ennek során az Egyesült Államok 2022-től korlátozta a legfejlettebb, mesterséges intelligenciához és szuperszámítógépekhez használható csipek exportját, valamint a félvezetők gyártásához szükséges, amerikai technológiát tartalmazó berendezések Kínába szállítását.

Washingtonhoz tavaly a szövetségesei is csatlakoztak. Ennek ellenére a legnagyobb kínai csipgyártó, az SMIC tavaly azzal került a nemzetközi figyelem középpontjába, hogy a cég készítette a Huaweinek a Mate 60 telefonokban használt 7 nanométeres Kirin 9000s csipet, amivel a két cég lényegében kijátszotta az amerikai szankciókat.  Sőt, források szerint az SMIC Sanghajban új gyártósorokat állított fel, 

hogy még idén megkezdje az 5 nanométeres félvezetők tömeggyártását. 

Mindez Washington figyelmét is felkeltette és tovább szigorított. Az viszont nem egyértelmű, hogy az érintett cégek a használt gépek értékesítésével megsértenék az amerikai büntetőintézkedéseket. Az SK Hynix például néhány hete kénytelen volt mégis eladni pár gépet, miután tárolási nehézségei akadtak, és a vállalat nem kapott szankciókat a Fehér háztól.

Mik a félvezetők, és miért folyik értük a harc?

Világszerte a kormányok hatalmas összegeket költenek a helyi csipgyártás kiépítésére, a függetlenedésre, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért is olyan fontosak a félvezetők. A csipek kritikus fontosságú alkatrészek, hiszen az okostelefonoktól kezdve az orvosi eszközökön át az autókig és a vadászgépekig mindenhez szükségesek. 

Minél kevesebb nanométeres egy félvezető, annál fejlettebb, mivel nagyobb a teljesítménye és kisebb az energiafogyasztása. Ez azt is jelenti, hogy bonyolultabb és drágább legyártani. Jelenleg a 3 nanométeres félvezetők számítanak a legfejlettebbeknek, ilyent csak három cég, az amerikai Intel, a dél-koreai Samsung és a tajvani TSMC képes gyártani, mivel ezeknek a készítése rendkívüli szakértelmet igényel.

Amerika szövetségesei királyként kezelik korunk hősét, a csipgyárost

A csipgyártókat is meglepte, hogy iparáguk hirtelen belecsöppent a geopolitikai diskurzusba. Az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea, Tajvan és az európai szövetséges országok segítik egymás csipiparának kiépítését, miközben a világ műhelyeként emlegetett Kínát kizárják a közös fejlesztésből.