BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három évtizedes hagyománnyal szakít Kína

Idénre is öt százalék körüli gazdasági növekedést tűznek ki célul.

Li Csiang az első kínai kormányfő az utóbbi három évtizedben, aki nem tart sajtótájékoztatót a parlament éves ülésszaka alkalmából, pedig a befektetők ebből kaphattak volna pontosabb képet arról, milyen irányba tart a világ második legnagyobb gazdasága. A hétfői bejelentés szerint ez így is marad Li ötéves terminusának végéig, hacsak „különleges körülmények” nem követelik meg, hogy válaszoljon az újságírók kérdéseire.

CHINA-BEIJING-LI QIANG-CENTRAL ECONOMIC WORK CONFERENCE (CN)
Egyre inkább leértékelődik a kormányfői poszt Kínában. Fotó: AFP

A Bloomberg a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Peking tavaly felfüggesztette bizonyos kulcsfontosságú gazdasági adatok, például a fiatalkori munkanélküliségi ráta közlését, másokat valószínűleg kozmetikáz, Hszi Csin-ping elnök pedig elhalasztotta a tavaly őszre várt, a hosszú távú reformokat meghatározó ülését.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóinak lefújása Christopher Beddor, a kimondottan ázsiai pénzügyi kutatásokkal foglalkozó Davekal Dragonomics kutatási igazgatója szerint „nagy veszteség és újabb jele annak, hogy a kínai kormány lassan egyre kevésbé átláthatóvá válik”. Szakértők szerint azt is mutatja, hogy 

egyre inkább leértékelődik a miniszterelnöki poszt,

Hszi ugyanis több párttestületet is létrehozott, amelyek felügyelik a korábban a kormányfő által uralt politikai döntéshozatalt.

Real Estate Policy in China
Át kell állítani Kínát az ingatlanvezérelt gazdasági növekedésről.
Fotó: AFP

A kedden kezdődő parlamenti ülésszakon Li azért mond beszédet, és valószínűleg megismétli, hogy tavaly a gazdasági növekedés elérte a célul kitűzött 5 százalék körüli szintet, és hasonló elvárást fogalmaz meg az idei évre is, amelyet azonban sokkal nehezebb lesz elérni, mert magasabb a bázis. Emellett várhatóan körvonalazza a lassuló gazdasági növekedést támogató stratégiát is.

A befektetők alaposan megvizsgálják majd a bejelentendő politikai prioritásokat és azt, hogy milyen fiskális ösztönzőkkel próbálják elfordítani Kínát az ingatlanvezérelt növekedési modelltől. Érdeklődéssel figyelik majd azt is, miképpen tervezi fellendíteni a kormány a fogyasztást . Közgazdászok szerint „kellemes meglepetés” lenne, ha a kormány jelentése azt mutatná, hogy a politikai döntéshozók osztják a piac aggodalmait a gazdasági kihívásokkal, így a deflációs kockázatokkal, a munkanélküliséggel és az ingatlanpiac összeomlásával kapcsolatban.

A koronavírus-járványt nem számítva a kedden kezdődő lesz a legrövidebb parlamenti ülésszak.
Fotó: AFP

Li kedden mondja el a beszédét, és aznap hozzák nyilvánosságra a pénzügyminisztérium költségvetési jelentését is, amelyből kiderül majd, hogy Peking milyen messzire hajlandó elmenni a gazdaság felpörgetése érdekében . Kína régóta igyekezett a GDP 3 százaléka alatt tartani a hiányt a költségvetési fegyelem és a kockázatkerülés miatt. Közgazdászok azonban az elmúlt években sürgették a korlát lazítását, és a jó irányba tett lépésnek minősítették, hogy a kormány tavaly 3,8 százalékra emelte a hiányt.

Arra számítanak, hogy a cél az idén a 3,3 százalék lesz, azonban sok helyi kormányzatnak nehézséget okoz majd újabb hitelek felvétele a hiány finanszírozására. Ez pedig azt jelenti, hogy 

a központi kormánynak kell jobban eladósodnia, ha jelentősen növelni akarja a kiadásokat.

A koronavírus-járványt nem számítva egyébként ez lesz a legrövidebb parlamenti ülésszak, a szokásos tíz nap helyett keddtől csak jövő hétfőig tart. Ennek azonban csak szimbolikus jelentősége van, mivel a Li által bejelentendő döntéseket már hónapokkal ezelőtt elfogadták.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.