A Tesla a németországi üzemében megkezdte a jobbkormányos autók gyártását, amelyeket még idén Indiába exportálnak – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek három névtelenséget kérő forrás, akik tisztában vannak a cég terveivel. Ebből arra lehet következtetni, hogy a társaság azt tervezi, belép a világ harmadik legnagyobb autópiacára.

Tesla Store in Shanghai
Még nem világos, melyik autótípusát szánja Indiába a Tesla Fotó: Cfoto / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Tesla csapata várhatóan még ebben a hónapban Indiába látogat, hogy megvizsgálja egy helyi autógyártó telephely létrehozásának lehetőségét, ami körülbelül kétmilliárd dolláros beruházást igényelne – mondták a Reutersnak bennfentes személyek. Az még nem teljesen világos, hogy a Tesla melyik modellt tervezi exportálni Indiába. Jelenleg csak a Model Y-t gyártják a Berlin melletti gyárában. Egyébként új indiai adópolitika értelmében a cégek évente akár 8000 autót is importálhatnak alacsonyabb adókulcs mellett.

Indiában is alapíthat gyárat a Tesla

India a múlt hónapban csökkentette bizonyos elektromos járművek importadóját, ha gyártóik legalább 500 millió dollárt fektetnek be az országban, és három éven belül megkezdik a gyártást. A lépés a Tesla – amely hónapokig lobbizott az alacsonyabb adókért – győzelme, új lapot nyitva meg, ám a helyi autógyártók ellenállásába ütközött.

Az amerikai autógyártó cég berlini gyárának működése sem igazán zökkenőmentes. A Tesla Berlin melletti gyára elleni tiltakozások március elején erőszakba torkolltak, amikor az egyik hajnalon egy nagy robbanást lehetett hallani az üzemhez közeli transzformátorállomásnál, és a steinfurti létesítmény lángba is borult. Az aktivisták a Tesla-gyár tervezett bővítése ellen tiltakoztak, amely a jelenlegi évi 500 ezerről duplájára, évi egymillióra növelné az üzem kapacitását.