Hatályba lépett csütörtökön az új, interoperabilitási intézkedéscsomagja, amely a tervek szerint megkönnyíti a határokon átnyúló adatcserét és felgyorsítja a digitális átalakulását. A jogszabály illeszkedik az EU által digitalizációra vonatkozó célkitűzéseihez, amelynek keretében többek között azt szeretnék megvalósítani, hogy 2030-ra a kulcsfontosságú közszolgáltatások 100 százaléka online is elérhető legyen az uniós polgárok számára – jelentette be csütörtöki közleményében az Európai Bizottság.

European,Union,Digitalization,And,Use,Of,Digital,Technologies,Concept,With
digitális átalakulás, EU, Európai Unió
Az interoperabilitás a működő EU-s digitális egységes piac központi eleme / Fotó: Shutterstock

A kommüniké szerint az interoperabilitás a működő EU-s digitális egységes piac központi eleme, amely hozzájárul a közpolitikák digitális jellemzőinek hatékonyabb végrehajtásához, az igazságszolgáltatástól az egészségügyön át a közlekedésig. Az új rendelet bevezetése főleg azoknak az állampolgároknak, vállalatoknak és közigazgatási szerveknek lesz nagy segítség, akik olyan összekapcsolt digitális közszolgáltatásokat használnak, amelyek határokon átnyúló adatcserét igényelnek. Ebbe a kategóriába tartozik többek között a felsőfokú oklevelek vagy szakmai képesítések kölcsönös elismerése, a járműadatok közúti közlekedésbiztonsági célú cseréje, a társadalombiztosítási és egészségügyi adatokhoz való hozzáférés, az adózással, a vámokkal, a közbeszerzési eljárások akkreditációjával, a digitális vezetői engedélyekkel és a kereskedelmi nyilvántartásokkal kapcsolatos információcsere.

Az EB hatásvizsgálata szerint a törvény éves szinten akár 5 milliárd eurós (megközelítőleg 2 ezer milliárd forint) megtakarítást jelenthet uniós szinten.

A hatályba lépő jogszabály megvalósítására átfogó intézkedéssorozat keretében kerül majd sor:

  • Többszintű együttműködési keret létrehozása, amely összefogja a tagállamok legmagasabb rangú digitális kormányzati szakembereit, valamint a civil társadalom széles közösségét, a szakértőket, a tudományos szakembereket és a helyi szereplőket, hogy meghatározza a közös interoperabilitási menetrendet és a megoldások fejlődő ökoszisztémáját.
  • Kötelező értékelések bevezetése az interoperábilis közszolgáltatások kiépítése érdekében. Ez segíteni fogja a közszférában tevékenykedő szervezeteket abban, hogy már az új szolgáltatások vagy eszközök tervezési szakaszában feltárják és kezeljék a határokon átnyúló interoperabilitási szempontokat.
  • Létrehozzák az Interoperábilis Európa Portált, amely egy egyablakos ügyintézési pont, ami ösztönzi a közigazgatási szervek közötti információmegosztását és újrafelhasználását.
  • A digitális átalakulást elősegítő támogatási mechanizmusok létrehozása, és a szakpolitikák végrehajtását támogató projektek kidolgozása.

A rendelet a közszférában működő szervezetekre, köztük az Európai Unió intézményeire és szerveire is vonatkozik. Az Interoperábilis Európáról szóló jogszabály végrehajtását a Digitális Európa Program finanszírozza.

Átalakítja a digitális világot az EU új törvénye

A telefonok, a számítógépek és a közösségi médiaplatformok működése is hamarosan megváltozik. A digitális piaci törvény a verseny ösztönzése mellett a fogyasztóknak is nagyobb hatalmat ad.