Bár a világ vezetői a fosszilis energiahordozók leváltását és a zöldalternatívák bevezetését sürgetik, tavaly a szénerőművek globális kapacitása 2016 óta nem látott mértékben bővült, aminek kétharmadáért Kína volt a felelős.

China gears up for investment in emission cutsSteam and smoke are seen emitted from cooling towers and chimneys at a coal-fired power plant in Huaian city, east Chinas Jiangsu province, 19 December 2009.

Chinas first fund for environmental industry was launched Monday (28 December 2009) in Beijing, aiming to promote investment in the countrys environment-related sectors. The Environment Industry Fund, run by China General Technology Investment Fund Management Corp., is expected to raise 2 billion yuan (US$292.8 million ) in the first stage. The company will also set up a parallel US$300-million overseas fund. Chinese Premier Wen Jiabao told Xinhua in an exclusive interview Sunday that the government would gear more investment to energy conservation and emission cuts sectors in 2010. (Photo by Zheng jian / Imaginechina / Imaginechina via AFP) kína
A kínai széntermelés növekedése beárnyékolja a világ többi részének törekvéseit / Fotó: AFP

A Global Energy Monitor (GEM) jelentése szerint 2023-ban a nettó éves szénkapacitás globálisan 48,4 gigawattal nőtt, ami 2 százalékos emelkedés az előző évhez képest – az új erőműveket elsősorban Ázsiában, például Indiában, Indonéziában, Pakisztánban és Bangladesben építették.

A listavezető azonban Kína volt, szinte behozhatatlan előnnyel: a keleti nagyhatalom ugyanis a teljes kapacitásnövekedés kétharmadáért volt felelős.

Igaz, míg sok más országban nem épültek új erőművek, globálisan a meglévő létesítmények bezárása is lelassult, mindössze 22,1 gigawattnyi kapacitást építettek le – ez 2021 óta a legkisebb mennyiség volt.

A GEM kutatói azt javasolták, hogy az országok kötelezzék el magukat a szén gyorsabb kivezetése mellett, és hogy az olyan országok, mint Kína, szigorúbb ellenőrzéseket vezessenek be az új erőművek fejlesztésére és használatára vonatkozóan.

Hivatalosan ez Kína számára is fontos cél, és 2060-ra terveznek a kibocsátásmentessé válni, aminek előkészületei 2025-ben kezdődnének meg. Tehát a kormány szerint jövőre elkezdik a szénfogyasztás folyamatos csökkentését.

Kína azonban még nem vesztette el az étvágyát

Valójában a GEM adatai alapján Peking tavaly elindított szénerőmű-építési és -bővítési projektjei összesen 70,2 gigawattal növelnék meg az ország kapacitását – ami közel hússzorosa a világ többi részén elindított projekteknek –, szemben a 3,7 gigawattnyi csökkentéssel, ami a bezárt létesítményekből származik.

A kutatók szerint Peking még így is teljesíthetné klímavédelmi célkitűzéseit, ha azonnal és határozottan fellépne az új erőművek építése ellen, ám ez valószínűleg egyhamar nem fog megtörténni, mivel kizárólag megújuló energiaforrásokkal Kína nem tudná kielégíteni az ipar növekvő igényeit.

Ám hiába a világ legnagyobb szénfogyasztója – 2011 óta a globális felhasználás több mint feléért felelős –, a zöldenergia-termelés területén is jelentős előrelépéseket tett.

Míg Európában és az Egyesült Államokban a megújulókapacitás-növekedés minden idők legmagasabb szintjét érte el, amit Kínában látunk, az egyenesen példátlan

– állt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) múlt havi jelentésében. Az ázsiai ország ugyanis 2022-ben annyi napenergia-kapacitást helyezett üzembe, mint a világ többi része együtt, a szélerőmű-beruházások száma pedig 66 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Szakértők szerint azonban Kína gyors gazdasági növekedése, valamint a megújuló energiaforrások megbízhatatlansága és időszakos jellege miatt a szén továbbra is a gyártásra összpontosító gazdaság legfontosabb energiaforrása marad.

Reneszánszát éli a szénipar Kínában

Az EU és Japán, Dél-Korea, valamint a legnagyobb indiai importőr, a Tata Steel nem vesz orosz szenet. Kína viszont duplázza a vásárolt mennyiséget.