Nemzetközi gazdaság

Tele vannak meglepetésekkel az inflációs statisztikák

Míg Franciaországban lassult az éves infláció, addig Spanyolországban már nem. De előbbiben sincs kolbászból a kerítés: sokkal drágultak a feldolgozott termékek és a dohánycikkek.

Franciaországban az Európai Unióval harmonizált fogyasztói árak márciusban 2,4 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest – közölte pénteken az INSEE statisztikai hivatal. Az adat megfelel a Reuters elemzői felmérésének. Havi szinten az árak 0,2 százalékkal emelkedtek márciusban a februári 0,9 százalék után.

FRANCE - PRIMAPRIX DISCOUNT STORE IN PONTAULT-COMBAULT - ILE DE FRANCE
Míg Franciaországban lassult az éves infláció, addig Spanyolországban már nem. A
Míg Franciaországban lassult az éves addig Spanyolországban már nem / Fotó: AFP

 

A márciusi infláció mértékében elsősorban a feldolgozott termékek és a dohányáruk árának szezonális emelkedése játszott nagyobb szerepet.

Az energiaárak éves szinten 3,4 százalékkal emelkedtek, ami lassulás a februári 4,3 százalékhoz képest. A lassabb növekedés a gáz árának csökkenésével és az áram árának gyengébb emelkedését mutatja.

Az élelmiszerárak márciusban 1,7 százalékkal emelkedtek, szemben a februári 3,6 százalékossal. Ez volt a 12. egymást követő hónap, amikor lassult az élelmiszerár-infláció.

A szolgáltatások árai márciusban 3 százalékkal, februárban pedig 3,2 százalékkal nőttek.

Gyorsult a spanyol infláció

Spanyolország Európai Unióval harmonizált 12 havi inflációs rátája márciusban 3,3 százalékra nőtt a februárig tartó időszak 2,9 százalékáról – derült ki a spanyol nemzeti statisztikai intézet (INE) pénteken közzétett végleges adataiból. Az INE adata meghaladta a március végi gyorsbecslést és a Reuters elemzőinek 3,2 százalékos becslését is.

A maginfláció, amely nem tartalmazza az ingadozó friss élelmiszerek és az energia árát, 3,3 százalék volt a márciusig tartó 12 hónapban, szemben a februári 3,5 százalékos adattal.

Spanyolországban a fogyasztói árak márciusban 3,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg ez februárban 2,8 százalék volt – közölte a Reuters.

Európa gazdasági növekedését délen kell keresni

A régió meglepő sebességgel állt talpra az elmúlt évek válságaiból. Az olasz, spanyol, portugál és görög gazdaságok kiemelkedő teljesítménye pedig éles ellentétben áll Európa beteg embere, Németország eredményeivel.

 

 

infláció Inflációs jelentés Spanyolorszrág Franciaország
Kapcsolódó cikkek