Nemzetközi gazdaság

Dexit: a német kilépés megpecsételné az unió sorsát

A radikálisoknak elegük van Brüsszelből, és kilépnének az EU-ból. A Brexit után jöhet a Dexit, de vajon ez az uniónak fájna jobban, vagy a németek hasonlóan járnának, mint a britek?

Az Egyesült Királyság uniós kilépése, a Brexit-népszavazás óta egy másik kulcsfontosságú európai tagállam, Németország távozása is egyre gyakoribb témává vált a radikálisabb pártok és a lakosság körében, mivel szerintük hazájuk az unió igáslovává vált. S valamennyire igazuk is lehet, mivel az IW gazdaságkutató intézet szerint a „Dexitnek” katasztrofális következményei lennének.

The flags of the European Union and Germany are flying against a blue sky in Berlin, Germany, on May 12, 2024. (Photo by Emmanuele Contini/NurPhoto) (Photo by Emmanuele Contini / NurPhoto / NurPhoto via AFP) dexit
Papíron jól hangzik a Dexit, de ezzel Németország és az unió halálos ítéletét is aláírnák / Fotó: AFP

A 2016-os Brexit óta több nyugati tagállamban is nagy népszerűségre tett szert az uniós kilépés gondolata, mivel sokan úgy vélik, hogy az európai együttműködésbe ők csak beletesznek, Brüsszel pedig nem ad cserébe semmit.

Ez a legjobban Németországban, a blokk legnagyobb gazdaságában terjedt el, ahol az elégedetlen lakosságnak az Alternatíva Németországért (AfD) párt adott hangot. Az utóbbi időben azonban, ahogy a párt népszerűsége meredeken megugrott, a Dexit lassan háttérbe szorult az AfD céljai között.

Hazánk uniós kilépésére egyelőre nincs reális lehetőségünk, amíg a Scholz-kormány gazdasági katasztrófájából nem tudunk lábra állni. Addig is megpróbáljuk reformálni a blokk működését, hátha ki tudjuk irtani belőle a korrupciót

– nyilatkozta Tino Chrupalla, az AfD vezetője a Deutschlandfunk 2024 című lapnak áprilisban.

Az AfD korábban azzal érvelt, hogy szükség van a németek kilépésére az EU-ból, hogy az ország megvédhesse nemzeti szuverenitását és demokráciáját, a gazdaságukról nem is beszélve.

A Brexit következményei

Nagy-Britannia volt az első tagállam, amely úgy döntött, hogy hátat fordít az EU-nak, a 2016-os népszavazást követően pedig évekig tartottak a tárgyalások, hogy a kilépés véglegessé váljon. S bár ennek eredetileg az volt az indoka, hogy a szigetország gazdasága levethesse magáról az uniós pénzügyi kötelezettségeket, a Brexit elsősorban súlyos gazdasági károkhoz és előnytelen kereskedelmi megállapodásokhoz vezetett.

A korábban virágzó brit gazdaságból menekülni kezdtek a nemzetközi cégek, a font értéke beszakadt, a növekedés visszaesett és hatalmas terhek nehezedtek a fogyasztókra. A kilépés következtében az ország nemcsak a szabad hozzáférést veszítette el a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjától, hanem bonyolult határellenőrzésekkel és kereskedelmi akadályokkal kellett szembesülnie.

European,Countries,Flags,In,Front,Of,European,Parliament,Building,In dexit
A Dexit miatt a németek az európai politikában is elveszítenék a befolyásukat / Fotó: xbrchx

 

A Dexit gazdasági katasztrófája

Az IW csütörtökön megjelent kutatása szerint a britekhez hasonló lépés Németországnak és Európának is súlyos gazdasági károkat okozna, Berlin pedig egy súlyos válságba kormányozná a tagállamot, amely megtörné az EU politikai egységét is.

Például a becslések szerint a Dexit:

  • 690 milliárd eurónyi kárt okozna csak az első öt évben, ami a mintegy 5,6 százalékos csökkenésének felelne meg;
  • mintegy 2,5 millió munkahely szűnne meg, mivel rengeteg nemzetközi cég hagyná ott az országot;
  • a német exportőrök elveszítenék a közös uniós piacot, visszatérnének a vámok és a határellenőrzések;
  • valamint meggyengítené Európa közös védelmi és terrorellenes törekvéseit, veszélybe sodorva a teljes blokk biztonságát.

A Dexit, akármekkora kudarcot is jelentene, felbátorítana más tagállamokat is, például Hollandiát vagy Magyarországot, hogy kövessék a németek példáját. Ezzel összeomlana az egyesült és erős Európa

– magyarázza Jürgen Matthes, az IW nemzetközi gazdaságpolitikai, pénzügyi és ingatlanpiaci részlegének vezetője, aki szerint a belső reformokkal és a terhek igazságosabb elosztásával Németország sokkal jobban járna, mint az egyszerű kilépéssel.

Semmi jót nem ígérhetnek a németek

A vártnál jobb kezdet ellenére a legjobb esetben is stagnál az idén a német gazdaság. Németország továbbra is Európa beteg embere marad.

 

 

 

Németország AfD gazdasági válság Európai Unió
Kapcsolódó cikkek