BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Argentína még mindig világbajnok, de már ott is lassul az infláció

Az argentinok még nem érzik az infláció csökkenését.

Ötödik hónapja csökken az infláció havi bázison Argentínában, májusban már elérte a legalacsonyabb szintet 2022 óta, de ez még kevés megnyugvást jelent az emberek számára, mert így is a legmagasabb a világon.

Az argentinok még nem érzik, hogy lassul az infláció / Fotó: AFP

Javier Milei elnök szigorú megszorításainak köszönhetően a fogyasztói árak emelkedése az előző hónaphoz képest a csúcsot jelentő decemberi 25 százalékról 4,2 százalékra lassult. 2023 közepe óta először csökkent az éves bázison mért infláció is az áprilisi 292,2 százalékos csúcsról, de még mindig 276,4 százalékos.

Az argentinok azonban még nem érzik a pozitív hatásokat, az élelmiszerek, a rezsi és a közlekedés ára még mindig az egekben, a minimálbér pedig még mindig csak 234 315 peso (96 ezer forint), ami semmire sem elég.

Még mindig nem értem, hogyan csökkenhet az infláció. Az adók magasak, a szolgáltatások, a benzin, a biztosítás drága

– panaszkodott a Reutersnek egy 65 éves nyugdíjas, aki éppen élelmiszerboltban vásárol Buenos Aires külvárosában.

Jöhet az alapkamat további csökkentése

A friss adat mindenesetre erősíti a várakozásokat, hogy a jegybank tovább csökkenti majd az alapkamatot, amely még mindig 40 százalék; decemberben vágták meg erre a szintre 133 százalékról.

Javier Milei hat hónapja van hatalmon / Fotó: AFP

A kormány mindenesetre büszkén hirdeti, hogy sikeresen megfékezte az inflációt a pénznyomtatás visszafogásával, a tartalékok helyreállítására és a kiadások csökkentésére irányuló kemény intézkedésekkel.

A piacok is lelkesen fogadták, hogy a héten a szenátus elfogadott egy átfogó reformcsomagot, ami kulcsfontosságú Milei gazdasági programjának megvalósítása szempontjából, és amelynek része többek között több állami vállalat privatizációja.

Az elnöknek azonban komoly kihívást jelent, hogy maga mellett tartsa a szavazókat,

az intézkedései ugyanis enyhén szólva nem népszerűek, a csomag elfogadásakor is összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel a parlament épülete előtt.

Zsugorodik a gazdaság

A tüntetők kövekkel és petárdákkal dobálták a rendőröket, akik gumibotokkal, gumilövedékekkel és könnygázzal igyekeztek megfékezni a tömeget; több autó kigyulladt, húsz embert őrizetbe vettek.

Demonstrators clash with riot police outside the National Congress in Buenos Aires on June 12, 2024. Argentine senators are discussing a key reform package for the ultra-right-wing president Javier Milei, in a session marked by strikes and demonstrations in front of Congress. (Photo by TOMAS CUESTA / AFP)
A legújabb reformok elfogadásakor összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel / Fotó: AFP

Milei hat hónapja van hatalmon, és egyértelműen gazdasági sikereket ért el, emlékeztetett a BBC. Az első intézkedéscsomagjában 50 százalékkal leértékelte a pesót, csökkentette az üzemanyag állami támogatását, és felére  a minisztériumok számát.

Az állami kiadások gyors csökkentése segített Argentínának abban, hogy a tavaly decemberi kétezer milliárd pesós költségvetési hiányból áprilisban 264,9 milliárd pesós többlet legyen. (Egy argentin peso 0,41 forint.) A költségvetés az év első három hónapjában is többlettel zárt.

A gazdasági növekedésről nem adtak ki hivatalos adatokat Milei december 10-i hivatalba lépése óta, de minden jel arra mutat, hogy a GDP jelentősen zsugorodott, a fogyasztói kiadások visszaestek az első negyedévben.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.