BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
lőszergyártás

A cseh fegyvermilliárdos esete az amerikai hadiiparral

Kétmilliárd dollárért vett volna amerikai hadiipari céget egy cseh milliárdos, de az amerikai hatóságok nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették az ajánlatot. A lőszergyártás stratégiai kérdéssé vált.

Michal Strnad csoportja republikánus politikusok kereszttüzébe került, miután 2 milliárd dolláros ajánlatot tett egy amerikai lőszergyárra. A lőszergyártás azonban kényes kérdés az USA-ban.

lőszergyártás
Stratégiai kérdéssé vált a lőszergyártás / Fotó: Dabarti CGI

Michal Strnad aligha számított arra, hogy cseh védelmi vállalatát az amerikai nemzetbiztonságra nézve kockázatnak minősítik, miután tavaly októberben bejelentette, hogy közel 2 milliárd dolláros ajánlatot tesz egy vezető amerikai lőszergyártó vállalat megvásárlására.

A magántulajdonban lévő CSG (Czechoslovak Group) 31 éves milliárdos elnöke tárgyalásokat folytat a 

Vista Outdoor kézifegyverekhez szükséges lőszereket gyártó egysége, a Kinetic megvásárlásáról. 

A CSG egyike azoknak a védelmi csoportoknak, amelyek fontos szereplőként jelentek meg a Nyugat azon törekvésében, hogy felfegyverezze Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban.

A Kinetic főként lőszereket szállít a vadászok és a bűnüldöző szervek által használt fegyverekhez. 

A cseh milliárdos ajánlatával jócskán beletenyerelt az amerikai fegyvergyártók külföldi tulajdonlásával kapcsolatos belpolitikai vitákba. 

A Vistával kötött megállapodás óta a CSG-t republikánus politikusok támadásai érik „ipari kémkedés” és „külföldi ellenfelekkel való kapcsolat” miatt. A vádakat a Strnad határozottan visszautasítja. A Vista ellenajánlatokat is kapott, az egyiket „amerikai alternatívaként” reklámozták, a másikat pedig Donald Trump egyik gazdag támogatójától.  

A Financial Times című lapnak nyilatkozva Strnad kijelentette, nem lepődött meg azon, hogy az elnökválasztás előtti felfokozott politikai hangulatban a viták kereszttüzébe került. 

Megértjük, hogy a politikusok szeretnek olyan témákat felkapni, amelyek felkeltik a média figyelmét, függetlenül azok komolyságától vagy az üzlet szempontjából való jelentőségétől

– mondta egy interjúban.

Közép-Európa legnagyobb lőszerbeszállítója

Strnad a középiskola elvégzése óta a CSG-nél dolgozik, és végignézte, ahogy apja, Jaroslav fémhulladék-kereskedőből Közép-Európa legnagyobb lőszer-beszállítójává fejlesztette a vállalatot. Így nem nem lepődik meg azon, hogy a családi cég ellen politikai támadások indulnak.  

Korábban a helyi oknyomozó média a CSG-t összefüggésbe hozta az Azerbajdzsánba irányuló fegyverszállításokkal, amelyet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet fegyverembargó alá helyezett. A CSG nem nyilatkozott arról, hogy exportált-e Azerbajdzsánba, de azt határozottan állítja, hogy soha nem sújtották szankciókkal katonai felszerelések kereskedelme miatt.  

A CSG-t azért is bírálták, mert a kampányban Milos Zeman, a Moszkvával és Pekinggel is szorosabb kapcsolatokat szorgalmazó volt cseh elnök egyik vezető támogatója volt. Zeman 2023-ban távozott hivatalából.

Fémhulladékból fegyvergyár

A cseh csoportot 1995-ben alapította Jaroslav, aki a volt szovjet blokkból begyűjtött fémhulladékkal kezdett kereskedni, különösen a kilencvenes években feleslegessé vált katonai készletekkel, fegyverekkel. 

A CSG jelenleg is értékesít felújított T-72-es szovjet harckocsikat.

A vállalat 2012-ben a lőszergyártásba is belevágott a Szlovákiában található, állami tulajdonú gyárak kapacitásainak kibérlésével. Ugyanebben az időben a CSG hazai szállítmányozási vállalatokat vásárolt, köztük egy vasúti készletgyártót és a cseh Tatra teherautó-gyártót, amely Európa egyik legrégebbi járműgyártója.

2018-ban Jaroslav átadta a CSG-t legidősebb fiának, aki azóta felvásárlási hullámot indított. Így például megvette az olasz Fiocchi lőszergyártót, amely amerikai üzemekkel rendelkezik Arkansasban és Missouriban.

A növekvő globális fegyverkeresletnek köszönhetően a CSG 2023-as bevételei az előző évhez képest több mint 70 százalékkal, 1,7 milliárd euróra ugrottak, míg a kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény 130 százalékkal, 439 millió euróra szökött fel.

Milliárdosok klubja

A háborús kereslet miatt felfutó értékesítések nyomán Strnad csatlakozott a cseh milliárdosok klubjához, nettó vagyonát a Forbes 4,4 milliárd dollárra becsülik. A klubba tartozik még Daniel Kretínsky, aki kiskereskedelmi, média- és logisztikai portfóliót épít Európában, s nemrég bevásárolta magát a brit postába, a Royal Mailbe.

Strnad nem zárja ki, hogy tőzsdére viszi a CSG-t. 

Idén biztosan nem, de (…) különböző lehetőségeket vitatunk meg a hosszú távú stratégiára vonatkozóan, és ezek egyike egy lehetséges tőzsdei bevezetés.

A Remington lőszermárkát birtokló Kinetic megvásárlásával Strnad diverzifikálni kívánja a CSG portfólióját, csökkentve a csoport függőségét a kormányzati fegyverszerződésektől, továbbá kihasználva a civilek keresletét. Ez különösen erős az Egyesült Államokban, ahol a felnőttek körülbelül egyharmada rendelkezik fegyverrel.

Lőszergyártás bármi áron

A lőszergyártás kritikus kérdéssé vált a nyugati nemzetek számára, mivel Ukrajna Oroszország elleni harca soha nem látott mértékben fogyasztja a lőszereket. Bár a kormányok komoly megrendeléseket adtak a fegyvergyártóknak a készletek feltöltésére, a termelés felpörgetését az ellátási láncban jelentkező szűk keresztmetszetek erősen hátráltatják.  

A CSG beállt a cseh kormány által vezetett kezdeményezés élére, ennek célja lőszerek vásárlása az ukránoknak, de a termelés felfuttatása nekik sem megy zökkenőmentesen.  

A globális lőszerhiány áll amögött is, hogy az amerikai seriffek szövetsége ellenzi a CSG tulajdonszerzését. 

Attól tartanak, hogy lőszerhiány alakul ki az amerikai piacon. 

Strnad azonban ígéretet tesz arra, hogy az amerikai márkákat és gyártóüzemeket önállóan kezeli, azok elsődleges feladata az amerikai piac kiszolgálása lesz.  

Hazafias ajánlatok

A Kinetic felvásárlása körüli vita erős összefüggésben áll egy másik nagy port felvert felvásárlási kezdeményezéssel: a Nippon Steel 15 milliárd dolláros ajánlatot tett a US Steelre – ezt éppen a politikusok vizsgálják.  

Az erős politikai színezetet kapott cseh ajánlat nyomán

 megjelentek a hazafias ajánlatok is. 

  • A Kinetic-tulajdonos Vista finanszírozási kétségekre hivatkozva elutasította a dallasi székhelyű MNC Capital Partners befektetési cég 3 milliárd dolláros ajánlatát. 
  • Jeffery Hildebrand, Donald Trump elnökválasztási kampányának egyik leggazdagabb adományozója is beszállt a küzdelembe egy nem hivatalos megkereséssel.  
  • A Vista igazgatótanácsa továbbra is a CSG ajánlatát részesíti előnyben, de azt is közölte, hogy tanulmányozni fogja Hildebrand ajánlatát.

Strnad egyelőre optimista, hiszen az amerikai Külföldi Befektetések Bizottsága által lefolytatott átvilágítás két évvel ezelőtt jóváhagyta a Fiocchi felvásárlását.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.