BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vámot vet ki az EU az ukrán tojásra

Kijev elérte a megszabott éves exportkvótát, Brüsszel ezért vámot vet ki az innentől érkező tojásra.

Az Európai Bizottság a következő két hétben vámot vet ki az ukrán tojásra, mivel a kijevi export elérte a megszabott éves kvótát – közölte szerdán a testület egyik szóvivője.

tojás
Kijev elérte az éves tojásexportkvótát / Fotó: Shutterstock

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy 

kedden hasonló döntést hoztak a zabimport ügyében.

Az Európai Unió az orosz invázió kezdete óta különleges elbánásban részesíti Ukrajnát. Brüsszel május közepén hosszabbította meg egy évvel az ukrán mezőgazdasági termékek, például a gabona vámmentes behozatalát , de ebben az is szerepel, hogy védővámokat vet ki, ha az import meghalad egy bizonyos szintet – ez történik most.

Kijev a cukorexportot már leállította május végén az EU-ba, mert abban is elérték az éves kvótát. Ukrajna Európa második legnagyobb cukorszállítója.

Elemzők szerint az ukrán cukorexport májusban elérte a 262 600 tonnát, ami az uniós szabályok szerint az ország teljes 2024-re vonatkozó kvótájának megfelelő mennyiség.

A 2023-as naptári évben az ukrán termelők mintegy 493 ezer tonna cukrot szállítottak az EU-ba.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.