Márciusban a FAO nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe havi szinten alig változott, az előző havi 126,8 pontról 127,1 pontra emelkedett. A márciusi érték 6,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, azonban 20,7 százalékkal elmarad a 2022 márciusában beállított 160,2 pontos csúcstól.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. A mutató tavalyi átlaga 122 pont volt, 2,1 százalékkal alacsonyabb a 2023. évinél.
A FAO gabonaárindex átlagosan 109,7 pont lett márciusban, ami 2,9 ponttal (2,6 százalékkal) alacsonyabb az előző havinál, és 1,2 ponttal (1,1 százalékkal) elmarad az egy évvel korábbi értékétől. Márciusban a kukorica, a búza és a rizs nemzetközi jegyzése gyengült, míg az árpa világpiaci ára emelkedett havi szinten.
A növényiolaj árindexe márciusban egy hónap alatt 5,8 ponttal (3,7 százalékkal) átlagosan 161,8 pontra emelkedett, az index egy évvel korábbi értékét 23,9 százalékkal haladta meg. Az árindex emelkedését a pálma-, repce-, szója- és napraforgóolaj nemzetközi jegyzésének erősödése okozta.
A FAO húsárindexe márciusban átlagosan 118 pont volt, egy ponttal (0,9 százalékkal) magasabb, mint az előző hónapban, és 3,1 ponttal (2,7 százalékkal) haladta meg az egy évvel korábbi értékét. Márciusban a sertés-, juh- és marhahús nemzetközi ára emelkedett, miközben a baromfihúsé stagnált havi szinten.
A tejtermékek árindexe márciusban az előző havival megegyezően, 148,7 ponton állt, 24,6 ponttal (19,9 százalékkal) meghaladva egy évvel korábbit. Márciusban a nemzetközi sajtárak csökkentek, ellensúlyozva a vaj és a tejpor jegyzésének emelkedését.
A FAO cukorárindexe márciusban az előző havihoz képest 1,6 ponttal (1,4 százalékkal) 116,9 pontra csökkent, 16,5 ponttal (12,3 százalékkal) elmaradva az egy évvel korábbitól. A cukor világpiaci árának márciusi csökkenését elsősorban a gyengébb globális keresletre utaló jelek okozták, enyhítve a szűkebb globális kínálat miatti aggodalmakat.
Kordában tarthatóak a húsvéti kiadások?
Bő két hét és itt a húsvét, az élelmiszerüzletekben és a piacokon már megjelentek a szezonális termékek, az árak ugyan magasak, de az akciós elemek vásárlásával kordában tarthatóak a húsvéti kiadások. A sonkából ügyesen válogatva el lehet csípni tavalyi árakat, kérdés persze a minőség, erre minden évben figyelmeztetnek a gyártók és az érdekvédelmi szervezetek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.