
Az egészségtudatosság és a vámháborúk is nyomás alá helyezik a cukorárakat
Továbbra is csökkenő pályán vannak a cukorárak, a piac mégis kiszámíthatatlan. A kereslet stabil, de az árakat az időjárás, az olajárak és a kormányzati beavatkozások mozgatják. A fogyasztás trendjében kettévált a világ: Indiában és más fejlődő régiókban egyre több cukor fogy, a nyugati világban az egészségtudatosság és az étvágycsökkentő gyógyszerek visszafogják a keresletet, vagyis több szempontból is nehéz a cukoripar helyzete. A globális cukorárak csökkenő trendje ellenére a piacon rengeteg az állami szabályozás, ami egyelőre inkább támaszt ad az áraknak.

A cukor ára legutóbb 2023 második felében volt emelkedő pályán, azóta viszont lejtőre került. Jól érzékelteti a jelenlegi cukorpiaci helyzetet a FAO élelmiszerárakra vonatkozó indexe, amely szerint a globális cukorár mozgása „kilóg” a többi élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek – áralakulásainak trendjéből. A FAO adatai szerint, míg a cukorárindex 3,5 százalékkal csökkent áprilisban a márciusihoz képest, addig ugyanebben az összevetésben
- a gabonaárindex 1,2,
- a húsárindex 3,2,
- a tejtermékárindex pedig 2,4
százalékkal emelkedett. Ugyan a növényiolajár-index 2,3 százalékkal csökkent, de így is 20,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.
A cukoripar helyzete és a cukorár
A cukorár csökkenését a FAO azzal magyarázza, hogy a borúsabb globális gazdasági kilátások visszafogják majd az ital- és élelmiszer-feldolgozó ágazatok keresletét, amelyekre együttesen a globális cukorfogyasztás nagy része esik.
A világ legnagyobb cukor-előállítói
- Európa,
- Brazília,
- India és
- Thaiföld,
ezek befolyásolják a globális cukorpiaci trendeket időjárási eseményeken, vagy akár a politikai változásokon keresztül. Az Egyesült Államok Nemzetközi Energiaügynöksége novemberi jelentése szerint a 2024–2025-ös gazdasági évben az előrejelzések szerint a termelés 1,5 százalékkal nő, vagyis intenzívebben, mint a várhatóan 1,2 százalékkal emelkedő fogyasztás, ami szintén nyomás alatt tartja az árakat.
A kedvezőtlen helyzet már az év elején látszott, amikor a Mezőhír összegzése szerint például Brazíliában javultak a cukornád terméskilátásai, ami a cukorgyártás növekedését vetítette előre. Ezzel ellentétes hatás, hogy a cukor árának csökkenése miatt a feldolgozók növelhetik a cukornád etanollá alakításának arányát is, ami fékezheti a cukorárcsökkenést.
A nemzetközi hírek is az árcsökkenés irányába hatottak,
köztük az is, amikor Thaiföld bejelentette, hogy a folyó gazdasági évben az ország cukortermelése 18 százalékkal lesz magasabb az előző évihez képest, és 8,77 millió tonnáról 10,35 millió tonnára nő. Ennek az ad különös jelentőséget, hogy Thaiföld a világ harmadik legnagyobb cukortermelője és a második legnagyobb exportőre.
Ukrajna is sötét ló
A világ második legnagyobb cukortermelője pedig India, amely januárban úgy döntött, hogy szeptember végéig engedélyezi egymillió tonna cukor exportját. Az Európai Unió a tavaly július 2-tól idén június 5-ig tartó időszakra vészfékmechanizmust lépetetett életbe az ukrán répacukorral szemben, miután a kvótát meghaladó mennyiségben szállították be az EU piacára. Emiatt az ukrajnai cukorárak alacsony szinten ragadtak.
Az elemzők szerint nyomja a cukorárakat Donald Trump amerikai elnök agresszív vámpolitikája is, miközben bizonytalanság van az Ukrajnából az EU-ba irányuló vámmentes cukorimport jövőbeli alakulásával kapcsolatban.
A legnagyobb európai cukorgyártó, a Südzucker csoport már február közepén mérsékelt árbevétel-csökkenést vetített előre a 2025–2026-os pénzügyi évre, amit április közepén megerősített. A cég az új gazdasági évben azonban már a cukorárak érezhető emelkedésével számol, azzal, hogy a globális vámpolitikai zavarok gazdasági és pénzügyi hatásait, valamint időtartamát nehéz megbecsülni.
Ajánlott videók

Véget ért Trump és Hszi Csin-ping történelmi tárgyalása: az amerikai elnök az Air Force One fedélzetén árulja el a világnak, miről állapodott meg Kínával – élő tudósítás




