BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Cukorválság Kubában: összeomlás fenyegeti a rumipart – a gyenge termelésbe már a szigetország utolsó sikerágazata is beletört

Először fordul elő a 19. század óta, hogy Kuba éves nyerscukortermelése 200 ezer tonna alá csökken. A termelési mélypont az ikonikus kubai rum jövőjét is veszélybe sodorja.

Kuba cukoriparának drámai visszaesése történelmi mélypontra süllyesztette a termelést, és ezzel megrázta az ország egyik legismertebb exportcikkének, a kubai rumnak a gyártóit is. A legfrissebb hivatalos adatok és iparági források szerint 2025-ben a nyerscukortermelés előreláthatólag 200 ezer tonna alá esik – ilyen alacsony szintet utoljára a 19. században láttak a szigeten.

Daily Life In Trinidad, Cuba kubai rum
A cukortermelési mélypont az ikonikus kubai rum jövőjét is veszélybe sodorja / Fotó: NurPhoto via AFP

Az állami tulajdonban lévő cukoripari monopólium, az Azcuba eredetileg 265 ezer tonnás éves tervet tűzött ki, ám a május végi zárás előtt már körülbelül 100 ezer tonnával elmaradtak ettől. Összevetésképp: 2023-ban még 350 ezer tonna cukrot termeltek, 2019-ben pedig több mint 1,3 millió tonnát.

Eltűnőben a kubai rum

A hanyatló termelés különösen aggasztó a rumfőzdék számára, mivel a minőségi kubai rum csak hazai cukornádból származó alkohollal készülhet.

Az etanolgyártás is drámai zuhanást mutat: a cukoralapú, 96 százalékos alkohol kibocsátása 2019 és 2024 között 70 százalékkal csökkent, 573 ezer hektoliterről 174 ezerre. Egy másik, kevésbé tiszta alkoholfajta termelése hasonló visszaesést mutat.

A rumot érlelni kell, most még tudunk a meglévő készletekből dolgozni, de mindenki azt kérdezi: lesz-e újabb készlet a jövőben?

– mondta egy külföldi rumkereskedő a Reutersnek.

A probléma nem csupán az exportpiacokat érinti – ahol a kubai rum presztízsterméknek számít –, hanem a hazai fogyasztást is. A kubai gazdaság általános válságjelei között a cukoripar az egyik leginkább sújtott ágazat: a gyártás akadozik, nyersanyag- és alkatrészhiány, üzemzavarok, üzemanyag- és kenőanyaghiány bénítja a feldolgozást.

A legnagyobb cukortermelő tartományok sem tudták teljesíteni a terveiket:

  • a hajdan cukorhatalomnak számító Villa Clara csak 38 százalékát teljesítette a 27 ezer tonnás célnak;
  • míg Las Tunas alig 11 százalékot ért el mindössze 5 ezer tonna termeléssel.

Kuba valaha a világ legnagyobb cukorexportőre volt, 1989-ben még 8 millió tonna nyerscukrot állított elő. 

A Szovjetunió összeomlása után meredek hanyatlás indult el, amelyet az amerikai szankciók, az állami irányítású gazdaság nehézkessége és a világjárvány csak tovább súlyosbított.

Ma már odáig jutott a helyzet, hogy az ország idén több cukrot fog importálni, mint amennyit képes előállítani – ez pedig alapjaiban rengetheti meg a kubai rumgyártás identitását és gazdasági jövőjét.

A szivar tartja életben a kubai gazdaságot

Otthon hiány van, és száguldanak az árak. A legnagyobb kubai szivargyártó exportja viszont rekordot döntött tavaly.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.