Évente milliárd dollárokban mérhető költséget okoz a világon az élelmiszer-pazarlás, egyben jócskán megnövel egy másik kritikus problémát, a környezeti károkat – írja az Euronews. A méreteket jól mutatja, hogy csak az Európai Unióban évente több mint 59 millió tonna élelmiszert dobnak ki – ez döbbenetes mennyiség, 132 kilogramm fejenként –, miközben milliók szenvednek élelmiszer-eredetű betegségekben. E kihívások megoldása érdekében három fiatal spanyol vállalkozó, Pilar Granado, Pablo Sosa Domínguez és Luis Chimeno intelligens, biológiailag lebomló címkéket fejlesztett ki, amelyek érzékelik a baktériumok szaporodását az élelmiszereken, és valós időben jelzik a frissességet.
Cégük, az Oscillum, intelligens bioszenzorokat ágyaz be egy biológiailag lebomló polimer mátrixba, amely reagál az élelmiszerek romlása során felszabaduló bakteriális vegyületekre, amit látható színváltozás jelez. „A bioszenzor érintkezik az élelmiszerrel, a színváltozás pedig megmutatja, hogy az biztonságosan fogyasztható-e, vagy ki kell dobni” – magyarázza Granado.
Ez az innováció pontos, valós idejű információkat nyújt a fogyasztóknak és a kiskereskedőknek az élelmiszer-biztonságról, ellentétben a hagyományos lejárati dátumokkal vagy idő-hőmérséklet mutatókkal, amelyek megbízhatatlanok lehetnek. A baktériumok aktivitásának közvetlen kimutatásával az Oscillum címkéi segítenek csökkenteni a felesleges élelmiszer-pazarlást és az ételmérgezés kockázatát.
Az ötlet egy emlékezetes egyetemi élményből született, amelyet a Miguel Hernández de Elche Egyetemen éltek át. Chimeno szerint az ötlet onnan jött, hogy Pablónak volt egy darab húsa a hűtőben, aminek nagyon furcsa kinézete és szaga volt. Úgy döntött, hogy megeszi a tanácsuk ellenére. Semmi sem történt, és ekkor jött a szikra:
Arra gondoltunk: vajon hányan dobták volna ki ezt?
Ez a pillanat inspirálta a csapatot egy olyan megoldás megtervezésére, amely világos, könnyen érthető információkat nyújt a termék frissességéről, segítve a fogyasztókat a biztonságosabb döntések meghozatalában.
Az Oscillum intelligens címkéi számos élelmiszeren működnek,
Az intelligens címkék a gyümölcsök és zöldségek érettségi fokát is jelzik, megakadályozva a tökéletesen fogyasztható termékek idő előtti kidobását. A kiskereskedők számára a technológia lehetőséget kínál a készletgazdálkodás optimalizálására és a veszteségek csökkentésére, miközben a fogyasztók vásárolt élelmiszerek minősége iránti bizalma erősödik.
A 2019-es hivatalos indulása óta az Oscillum partnerségek, gyorsítóprogramok és innovációs központok finanszírozása révén növekedett. A vállalat most olyan aktív csomagolási megoldások felé fordul, amelyek kölcsönhatásba lépnek az élelmiszerekkel az eltarthatóság meghosszabbítása érdekében. A szellemi tulajdonjogok korai védelme kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy biztosítsák helyüket a versenyképes élelmiszer-technológiai szektorban.
Munkájuk az ENSZ számos fenntartható fejlődési célját előmozdítja, beleértve az éhezés megszüntetését, az egészséget és jólétet, a felelős fogyasztást és az éghajlatváltozás elleni fellépést.
A fenntarthatóságot a környezeti, gazdasági és társadalmi tényezők közötti egyensúlyként értelmezzük
– mondja Sosa Domínguez, aláhúzva a trió holisztikus megközelítését. A technológia nemcsak az élelmiszer-pazarlást és a környezeti hatását csökkentheti, hanem megelőzheti az ételmérgezést is, különösen a korlátozott élelmiszer-biztonsági infrastruktúrával rendelkező régiókban.
Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is probléma. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint itthon évente 594 ezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, amelyből 247 ezer tonna tiszta pazarlásnak számít. Egy főre levetítve ez évi 62 kilogramm kidobott élelmiszer, amiből 25,8 kiló lenne megelőzhető, vagyis ezt a mennyiséget tekinthetjük pazarlásnak, értékben számolva pedig fejenként és évente 40 ezer forintot dobunk ki, összesen tehát 380 milliárd forint kár éri az országot. A Nébih Maradék nélkül címen indított programot az élelmiszer-hulladék csökkentésére, a pazarlás ellen, ami – megfejelve például a magasba szökő élelmiszerárak miatti megfontoltabb vásárlói magatartással – közrejátszhatott abban, hogy az elmúlt hét évben 22 százalékos csökkenést mértek Magyarországon az élelmiszer-pazarlásban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.