BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Intelligens címke védhet az élelmiszer-pazarlástól és az ételmérgezéstől

Három spanyol fiatal intelligens, biológiailag lebomló címkéket készített, amelyek valós időben mutatják az élelmiszerek frissességét, segítve a hulladék csökkentését és az ételmérgezés megelőzését. Ez az intelligens címke nagy lépés lehet az élelmiszer-pazarlás csökkentésében.

Évente milliárd dollárokban mérhető költséget okoz a világon az élelmiszer-pazarlás, egyben jócskán megnövel egy másik kritikus problémát, a környezeti károkat – írja az Euronews. A méreteket jól mutatja, hogy csak az Európai Unióban évente több mint 59 millió tonna élelmiszert dobnak ki – ez döbbenetes mennyiség, 132 kilogramm fejenként –, miközben milliók szenvednek élelmiszer-eredetű betegségekben. E kihívások megoldása érdekében három fiatal spanyol vállalkozó, Pilar Granado, Pablo Sosa Domínguez és Luis Chimeno intelligens, biológiailag lebomló címkéket fejlesztett ki, amelyek érzékelik a baktériumok szaporodását az élelmiszereken, és valós időben jelzik a frissességet.

élelmiszer-pazarlás
Nem kell a lejárati időt böngészni, élelmiszer-pazarlás ellen a legjobb módszer lehet az intelligens címke / Fotó: ANP via AFP

Cégük, az Oscillum, intelligens bioszenzorokat ágyaz be egy biológiailag lebomló polimer mátrixba, amely reagál az élelmiszerek romlása során felszabaduló bakteriális vegyületekre, amit látható színváltozás jelez. „A bioszenzor érintkezik az élelmiszerrel, a színváltozás pedig megmutatja, hogy az biztonságosan fogyasztható-e, vagy ki kell dobni” – magyarázza Granado.

Bevállalós egyetemistából innovátor

Ez az innováció pontos, valós idejű információkat nyújt a fogyasztóknak és a kiskereskedőknek az élelmiszer-biztonságról, ellentétben a hagyományos lejárati dátumokkal vagy idő-hőmérséklet mutatókkal, amelyek megbízhatatlanok lehetnek. A baktériumok aktivitásának közvetlen kimutatásával az Oscillum címkéi segítenek csökkenteni a felesleges élelmiszer-pazarlást és az ételmérgezés kockázatát.

Az ötlet egy emlékezetes egyetemi élményből született, amelyet a Miguel Hernández de Elche Egyetemen éltek át. Chimeno szerint az ötlet onnan jött, hogy Pablónak volt egy darab húsa a hűtőben, aminek nagyon furcsa kinézete és szaga volt. Úgy döntött, hogy megeszi a tanácsuk ellenére. Semmi sem történt, és ekkor jött a szikra:

Arra gondoltunk: vajon hányan dobták volna ki ezt?

Ez a pillanat inspirálta a csapatot egy olyan megoldás megtervezésére, amely világos, könnyen érthető információkat nyújt a termék frissességéről, segítve a fogyasztókat a biztonságosabb döntések meghozatalában.

Hogyan lehet csökkenteni az élelmiszer-pazarlást?

Az Oscillum intelligens címkéi számos élelmiszeren működnek,

  • a friss termékektől
  • a húson és
  • halon át egészen
  • a csomagolt árukig.

Az intelligens címkék a gyümölcsök és zöldségek érettségi fokát is jelzik, megakadályozva a tökéletesen fogyasztható termékek idő előtti kidobását. A kiskereskedők számára a technológia lehetőséget kínál a készletgazdálkodás optimalizálására és a veszteségek csökkentésére, miközben a fogyasztók vásárolt élelmiszerek minősége iránti bizalma erősödik.

A 2019-es hivatalos indulása óta az Oscillum partnerségek, gyorsítóprogramok és innovációs központok finanszírozása révén növekedett. A vállalat most olyan aktív csomagolási megoldások felé fordul, amelyek kölcsönhatásba lépnek az élelmiszerekkel az eltarthatóság meghosszabbítása érdekében. A szellemi tulajdonjogok korai védelme kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy biztosítsák helyüket a versenyképes élelmiszer-technológiai szektorban.

Munkájuk az ENSZ számos fenntartható fejlődési célját előmozdítja, beleértve az éhezés megszüntetését, az egészséget és jólétet, a felelős fogyasztást és az éghajlatváltozás elleni fellépést.

A fenntarthatóságot a környezeti, gazdasági és társadalmi tényezők közötti egyensúlyként értelmezzük

– mondja Sosa Domínguez, aláhúzva a trió holisztikus megközelítését. A technológia nemcsak az élelmiszer-pazarlást és a környezeti hatását csökkentheti, hanem megelőzheti az ételmérgezést is, különösen a korlátozott élelmiszer-biztonsági infrastruktúrával rendelkező régiókban.

Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is probléma. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint itthon évente 594 ezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, amelyből 247 ezer tonna tiszta pazarlásnak számít. Egy főre levetítve ez évi 62 kilogramm kidobott élelmiszer, amiből 25,8 kiló lenne megelőzhető, vagyis ezt a mennyiséget tekinthetjük pazarlásnak, értékben számolva pedig fejenként és évente 40 ezer forintot dobunk ki, összesen tehát 380 milliárd forint kár éri az országot. A Nébih Maradék nélkül címen indított programot az élelmiszer-hulladék csökkentésére, a pazarlás ellen, ami – megfejelve például a magasba szökő élelmiszerárak miatti megfontoltabb vásárlói magatartással – közrejátszhatott abban, hogy az elmúlt hét évben 22 százalékos csökkenést mértek Magyarországon az élelmiszer-pazarlásban.


 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.