BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tanulmány: így nyitott kaput Brüsszel az ukrán élelmiszernek – az „érzékeny” változás csak eztán jön

Az Európai Unió kibővítette az Ukrajnából érkező kevésbé érzékeny mezőgazdasági termékek vámmentes kvótáit, így például a fermentált tej, szőlőlé, búza, árpa, cukor és baromfihús behozatala nagyobb mennyiségben lehetséges az uniós piacra, miközben az érzékenyebb termékeknél a kvótaemelés korlátozott.

Az Európai Unió kibővítette az Ukrajnából származó agrártermékek vámmentes exportját, lehetővé téve, hogy további mezőgazdasági áruk jöhessenek be az EU piacára vámmentesen. A módosítás teljes mértékben megnyitja az uniós piacot az úgynevezett kevésbé érzékeny termékek, például a fermentált tej vagy a szőlőlé előtt – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány tanulmányából.

Farming in Odesa region Tanulmány: ezek az ukrán agrártermékek érkezhetnek vámmentesen az EU-ba
Fotó: NurPhoto via AFP

A vaj, a sovány tejpor, a glutén, a zab és az árpadara kvótái az elmúlt évek legmagasabb szintjére emelkednek. Az olyan érzékeny termékek esetében, mint a cukor, a baromfi, a tojás, a búza, a kukorica és a méz, az EU kvótaemelése korlátozott lenne. Más húsok esetében nem engedélyeztek további mennyiségeket.

  • A búza esetében a korábbi vámmentes 1 millió tonnát 1,3 millió tonnára növelték.
  • A cukor vámmentes kvótáját 20 ezer tonnáról 100 ezer tonnára bővítették.
  • Az árpa vámmentes kvótája 350 ezer tonnáról 450 ezer tonnára emelkedett.
  • A baromfihús korábbi 90 ezer tonnában meghatározott vámmentes kvótáját 120 ezer tonnára emelték.

A megállapodás tartalmazza azt is, hogy Ukrajna is megnyitja piacait a korábbihoz képest jelentősebb módon az európai baromfi, sertéshús és cukor előtt. Az ország emellett vállalta, hogy 2028-ig igazítja termelési normáit az uniós mezőgazdasági termeléshez és szabályozáshoz is.

A 2022 és 2024 közötti adatok alapján egyértelműen a búza, az árpa és a baromfihús exportértéke növekedett a legnagyobb arányban az ukrán termékek közül. Növekedést jelez a cukor (finomított és feldolgozatlan) és a fermentált tejtermékek exportértéke is. Az utóbbi esetében a 2022-es 4,6 millió dolláról 2024-re 17,6 millió dollárra nőtt a kivitel értéke, elsődleges felvásárlója Moldova volt.

 A 2022-es értékhez képest csökkent azonban a vaj exportja: 2022-ben 85,4 millió dollárt ért el a kivitel ennél a terméknél, 2024-ben pedig csaknem a felére esett vissza, 48,8 millió dollárra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.