Az Európai Unió kibővítette az Ukrajnából származó agrártermékek vámmentes exportját, lehetővé téve, hogy további mezőgazdasági áruk jöhessenek be az EU piacára vámmentesen. A módosítás teljes mértékben megnyitja az uniós piacot az úgynevezett kevésbé érzékeny termékek, például a fermentált tej vagy a szőlőlé előtt – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány tanulmányából.
A vaj, a sovány tejpor, a glutén, a zab és az árpadara kvótái az elmúlt évek legmagasabb szintjére emelkednek. Az olyan érzékeny termékek esetében, mint a cukor, a baromfi, a tojás, a búza, a kukorica és a méz, az EU kvótaemelése korlátozott lenne. Más húsok esetében nem engedélyeztek további mennyiségeket.
A megállapodás tartalmazza azt is, hogy Ukrajna is megnyitja piacait a korábbihoz képest jelentősebb módon az európai baromfi, sertéshús és cukor előtt. Az ország emellett vállalta, hogy 2028-ig igazítja termelési normáit az uniós mezőgazdasági termeléshez és szabályozáshoz is.
A 2022 és 2024 közötti adatok alapján egyértelműen a búza, az árpa és a baromfihús exportértéke növekedett a legnagyobb arányban az ukrán termékek közül. Növekedést jelez a cukor (finomított és feldolgozatlan) és a fermentált tejtermékek exportértéke is. Az utóbbi esetében a 2022-es 4,6 millió dolláról 2024-re 17,6 millió dollárra nőtt a kivitel értéke, elsődleges felvásárlója Moldova volt.
A 2022-es értékhez képest csökkent azonban a vaj exportja: 2022-ben 85,4 millió dollárt ért el a kivitel ennél a terméknél, 2024-ben pedig csaknem a felére esett vissza, 48,8 millió dollárra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.