A búza aratása Horvátországban a végéhez közeledik, a gazdák pedig idén a mennyiséggel és a minőséggel is elégedettek. A jó termés ellenére azonban várhatóan folytatódik az élelmiszer-infláció, ami egyre inkább felháborítja a lakosságot.
A horvát termelők idén 146 ezer hektáron vetettek búzát, ami csaknem 4 százalékkal több, mint a tavalyi évben. Az idei hozam is kiemelkedő, a Glas Slavonije című napilapnak nyilatkozó szakértők szerint a szlavóniai gazdák hektáronként átlagosan 7 tonna gabonát tudtak betakarítani, ami nagyon jónak számít.
Ezért az olcsó ukrán termékek miatt a tönk szélére kerülő gazdák némiképp fellélegezhetnek.
Az előzetes becslések szerint így Horvátország éves búzatermése idén meghaladja az egymillió tonnát, ami kétszer több, mint az ország szükséglete, ezért exportra is fog jutni.
Ráadásul a termés minősége is kedvező, amit a magas hektolitertömeg is jelez.
Ami a felvásárlási árakat illeti
A jó termés ellenére Horvátországban várhatóan tovább emelkedik a jelenleg 3,7 százalékos élelmiszer-infláció.
Egyes előrejelzések szerint a kenyér ára az év végéig akár hat százalékkal is nőhet.
De a drágulás más termékekre is kihatással lesz. A mezőgazdasági minisztérium szerint ennek legfőbb oka a növekvő energia- és munkaerőköltségekben rejlik. A pékségek és az üzletek ugyanis folyamatos munkaerőhiánnyal küzdenek, amit a bérek emelésével próbálnak orvosolni, ehhez viszont áremelésre van szükség.
Szakértők szerint az inflációt a turizmus is fokozza,
a tengerparti üdülőhelyeken a boltok gyakran drágábban értékesítik termékeiket, és ez a tendencia mára a nagykereskedelembe is begyűrűzött.
A horvát fogyasztókat ez nagyon felháborítja, a tengermellék lakói ugyanis így olyan áron kénytelenek bevásárolni, mint az országba látogató turisták.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.