BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma nyit a Newex

A Newex tőzsde mai rajtjakor 18 magyar cég részvényeivel lehet majd kereskedni -- a tőzsde szerint. Az érintett magyar társaságok ugyanis -- egy kivétellel -- nem kérvényezték papírjaik bevezetését, és nem is járultak hozzá azok forgalmazásához. Valószínű, hogy az árjegyző német és osztrák brókercégek magánakciójáról van szó.

Holnap rajtol a New Europe Exchange (Newex), a tőzsdétől kapott adatok szerint a szabályozott piac kosarában egy magyar társaság lesz, a Globus. A szabadpiacon viszont 17 hazai társaság részvényei forognak majd, köztük minden jelentősebb blue chip részvény. A listán szerepel leendő ticker kódjuk, nyilvántartási számuk, sőt, a papír likviditását biztosító árjegyző is.



Az általunk megkérdezett társaságok meglepetéssel fogadták a hírt, mert nem kérvényezték részvényeik bevezetését a Newexre, nem járultak hozzá és nem is kaptak értesítést arról, hogy a papírok az új piacon is forognak majd.



Fontos tranzakció előtt áll az Antenna Hungária, így ez a kéretlen szereplés nem jött túl jól a társaságnak -- mondta el Bielek Péter, az AH kommunikációs igazgatója. Új bevezetésnek akkor van értelme, ha azáltal a részvény likviditása nő, a Newex esetében pedig erre semmiféle biztosíték nincs. Ezért döntött az AH úgy, hogy nem kéri felvételét a piacra, és nem is járult hozzá papírjainak kereskedelméhez -- teszi hozzá Bielek.



A Richter befektetői az angolszász országokból kerülnek ki, a társaság nem dolgozik a német és osztrák értékpapírpiacon -- magyarázza Beke Zsuzsa, a Richter pr-menedzsere. A cég még a Newex előadását sem hallotta, és nem kérte felvételét, éppen ezért tökéletesen értetlenül áll a jelenség előtt.



Hasonlóképpen nem kérte jelenlétét a Pick, a Synergon és információink szerint az OTP sem. Ráadásul a Newex listáján szerepel a BÉT-ről hamarosan kivezetésre kerülő Humán is, esetükben kizárt, hogy a fő tulajdonos pont most határozott volna a visszatérésről. Természetesen megkérdeztük a Newexet, ám megkeresésünkre tegnap nem érkezett válasz.



Úgy tűnik, egyetlen társaságként a Globus van tisztában newexes szereplésével, igaz, a cég nem a szabadpiacon, hanem a szokásos tőzsdei követelményeket előíró NX.plus szegmensben forog majd. A Globus számára a várakozások szerint a newexes jelenlét javuló likviditást és új potenciális befektetőket jelent. Kuti Ferenc, a társaság elnökhelyettese azt is elmondta: a Newex akár a kapacitásbővítéshez szükséges források előteremtéséhez is megfelelő teret biztosíthat.



Az érintett cégek szerint elképzelhető, hogy szereplésük a Newex listáján a "Likvidity Provider"-ként megnevezett, tulajdonképpen árjegyzést biztosító brókercégek műve. Néhány társaságnál ugyanis a Newex visszautasítása után jelentkeztek német, illetve osztrák brókercégek, melyek vállalták volna a részvény forgalomban tartásával kapcsolatos költségeket. Piaci szakértők szerint a brókercégek ilyen esetben olyan papírok kereskedelmét kezdeményezik, melyekre információik szerint igény lehet az adott piacon.



A Richter árjegyzője, a Raiffeisen Zentralbank szóvivője, Andreas Eckert elmondta: a cég letéti igazolásaival kereskednek majd a szabadpiacon, és tudomásuk szerint erről értesítést küldtek a magyar társaságnak is.


A magyar cégek nem tudnak szereplésükről A Newex tőzsde mai rajtjakor 18 magyar cég részvényeivel lehet majd kereskedni -- a tőzsde szerint. Az érintett magyar társaságok ugyanis -- egy kivétellel -- nem kérvényezték papírjaik bevezetését, és nem is járultak hozzá azok forgalmazásához. Valószínű, hogy az árjegyző német és osztrák brókercégek magánakciójáról van szó. Koncz Andrea-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.