A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Újabb alap szűnik meg

A jövő hónap végén összevonják a Dunainvest Alapkezelő érdekeltségébe tartozó Imperiál-R és a Sydney 2000 Alapot, ezzel az utóbbit törlik. A döntést a két termék viszonylag kis mérete indokolta, mert így a méretgazdaságosság miatt alacsonyabb költségekkel tudnak működni.

A korábban a Bankár-csoport érdekeltségébe tartozó Imperiál-R főleg részvényekbe fektet, míg a Sydney 2000 vegyes alapként funkcionál. Utóbbi elnevezése arra utalt, hogy a befektetők az alap révén egy utazási előtakarékossági konstrukcióban is részt vettek, melynek hátterében a Pegazus Tours állt. Ezzel a lehetőséggel csak néhány ügyfél élt, mára az alap nettó eszközértéke 68 millió forintra csökkent. Az Imperiál-R sem tartozott a nagy termékek közzé 132 millió forintos tőkéjével.

A viszonylag magas fix költségek mellett a befektetői érdekeket szolgálja a két alap összevonása, hiszen így kedvezőbb méretgazdaságosság érhető el -- mondta Balogh László, a Dunainvest Alapkezelő munkatársa. A Sydney 2000-t törlik, hiszen a név fenntartása már marketingszempontokból sem indokolt, az új alap Imperiál-R néven részvényalapként működik majd. A kezelési szabályzat a törvényi előírásoknak megfelelő, legfeljebb 85 százalékos részvénykitettséget enged meg. Az alap külföldi papírokat is vásárolhat, de ezzel az alapkezelő tájékoztatása szerint egyelőre csak lehetőségként számolnak.

Az Sydney 2000-t november 22-én forgalmazzák utoljára, az összevonásra 2000. november 24-én kerül sor. Ekkor az előző napra megállapított és az alapkezelő által közzétett átváltási arány szerint válnak a Sydney 2000 tulajdonosai az Imperiál-R befektetőivé. Az átváltási arányt a két alap eszközértékének egymáshoz viszonyított értéke szerint határozzák meg. Ez a megoldás nem sérti a befektetők érdekeit, így az eljárást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is engedélyezte.

Az alapcsalád másik két tagja a 367 millió forintos tőkéjű Imperiál kötvényalap és a 701 millió forintos Duna pénzpiaci alap. A Dunainvest Alapkezelő tervei szerint a két alap sikeres összevonása esetén elképzelhető a két állampapír-konstrukció egyesítése is.

Összeolvad az Imperiál-R és a Sydney A jövő hónap végén összevonják a Dunainvest Alapkezelő érdekeltségébe tartozó Imperiál-R és a Sydney 2000 Alapot, ezzel az utóbbit törlik. A döntést a két termék viszonylag kis mérete indokolta, mert így a méretgazdaságosság miatt alacsonyabb költségekkel tudnak működni. F. R. I.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek