Pénz- és tőkepiac

Pánik van: hetvenmilliárd dollár az új vészalapnak

A pénzügyi krízisben leginkább érintett bankok egy közös tartalékalap felállításáról döntöttek azt követően, hogy a negyedik legnagyobb amerikai brókerház, a Lehman Brothers csődöt jelentett (a történelem legnagyobb csődeljárásával büszkélkedhet).

A többiek: Bank of America, Citigroup, JPMorgen fejenként 7 milliárd dollárt dobnak bele a közös alapba, amely a likviditást hivatott biztosítani a pénzpiacon. Összesen 70 milliárd dollárral épülhet fel az alap, amelybe beszáll még a Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch és az UBS is.

Az eddig ismert hitelpiaci veszteségek világszerte elérték az 511 milliárd dollárt. A legjelentősebb veszteségeket a Citigroup könyvelheti el (55,1 milliárd dollár) valamint a Merrill Lynch (55,2 milliárd). Európában az UBS a rekorder 44 milliárd dollárral.

A Bear Stearns bezuhanást követően most a Lehman Brothers került csődbe, de elemzők szerint sokkal több bank húzhatja le a rolót. Az egyik neves amerikai közgazdász (Nouriel Roubini) szerint akár még 200 bank is csődbe juthat az idén. A Fed közben kétségbeesetten igyekszik javítani a bankok likviditásán. Minapi nyilatkozata szerint az amerikai központi bank szerepét betöltő intézménynél már formában is lehet tartalékot képezni.

Az még elválik ez hosszú távon mennyire jó ötlet, hiszen a nemzetközi részvénypiacon ma több mint 4 százalékos veszteséget könyveltek el átlagosan a nagy mutatók.

Közben a Bank of America bejelentette, hogy a bajba jutott Merrill-t felvásárolja 44 milliárd dollárért (vagyis nem sokkal kevesebbért, mint amennyit a bank tavaly nyár óta elvesztett). A Merrill árfolyama a múlt héten egyébként 35 százalékot esett. Ez pánikot keltett el az európai részvénypiacon is.

Az EKB sem tehetett mást, minthogy sürgős intézkedés bejelentésével próbálta lenyugtatni a kedélyeket: a bank korlátlan mennyiségben nyújt hitelt a kereskedelmi bankoknak egynapos futamidőre az irányadó rátával egyező kamatláb mellett.

bear stearns EKB európai részvénypiac vészalap Fed Lehman Brothers Merrill Lynch Bank of America
Kapcsolódó cikkek